Doznajemo

Skoro 900 odlikovanih ratnika još bez naknada

Prosvjed
18.05.2013.
u 10:41

Uglavnom je riječ o bivšim pripadnicima HVO-a koji su zbog ranjavanja stekli status i materijalna prava kao ratni vojni invalidi u Hrvatskoj

FBiH, odnosno Ministarstvo za pitanja branitelja ni nakon više mjeseci nije poduzelo nikakve mjere kako bi provelo odluku Ustavnog suda FBiH kojom je osporena primjena imovinskog cenzusa kod ostvarivanja prava na braniteljske naknade, doznaje „Večernjak“. Spomenuta presuda obvezala je federalnu vlast da prestane s primjenom sporne uredbe o imovinskom cenzusu za nositelje ratnih priznanja i odličja i sukladno tomu vrate u pravo skoro 900 branitelja kojima je po tom osnovu 2010. godine prestala isplata naknada. Uglavnom je riječ o bivšim časnicima i vojnicima HVO-a kojima sada pripada i pravo na retroaktivnu isplatu svih mjesečnih naknada od svibnja 2010. godine, kada je počela primjena osporene uredbe. Procjene su da Federacija po toj osnovi treba ovim osobama isplatiti približno 10 milijuna maraka. Prema pouzdanim informacijama do kojih je došao „Večernjak“, većina onih kojima je neustavno oduzeto pravo na naknadu već su se obratili općinskim tijelima za braniteljsko-invalidsku zaštitu sa zahtjevom da im se sukladno presudi Ustavnog suda, ponovno osigura isplata naknada. Međutim, resorno federalno ministarstvo, koje im je i oduzelo prava, do danas nije poduzelo ništa kako bi ispoštovalo presudu Ustavnog suda. Cenzusom su bili obuhvaćeni svi dobitnici ratnih odličja čija primanja prelaze dvije i pol prosječne plaće u FBiH. Uglavnom je riječ o bivšim pripadnicima HVO-a koji su zbog ranjavanja stekli status i materijalna prava kao ratni vojni invalidi u Republici Hrvatskoj pa je zbog toga cijeli ovaj slučaj dobio i nacionalne konotacije. Značajna posljedica presude Ustavnog suda, koju Federacija još ne provodi, je i to što bi ona faktički trebala spriječiti planirano uvođenje imovinskog cenzusa i za ostvarivanje prava ratnih vojnih invalida iznad 60 posto invaliditeta i obitelji poginulih branitelja. Primjena cenzusa za ove korisnike najviše bi naštetila hrvatskim stradalnicima, koji su u najvećem broju ostvarili određena imovinska prava i u Hrvatskoj. Većina njih bi sasvim sigurno nakon uvođenja cenzusa ostali bez prava na naknadu u Federaciji. Ovo nije jedini problem s kojim se suočava Federacija BiH zbog neustavnih propisa iz oblasti braniteljsko-invalidske skrbi. Naime, mjerodavni sudovi u Federaciji počeli su nedavno poništavati i odluke o ukidanju braniteljskih, odnosno mirovinskih prava, utemeljene na neustavnim odredbama Zakona o provedbi kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite FBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?