Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Škola za pastire: Diploma treba i za čuvanje ovaca i koza

Nakon 40 sati teorije, 80 sati prakse i položenih ispita stečeno se zanimanje upisuje u radnu knjižicu
20. listopada 2011. u 13:00 0 komentara 240 prikaza
pastiri (1)
Foto: Dino Stanin/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/5

Pastirica Milica ustaje oko pet sati. Treba na ispašu izvesti oko 300 ovaca i 50 koza. Frulicom krati vrijeme tijekom cjelodnevnog čuvanja. No, jučer joj je dan počeo predavanjem mr. sc. Ane Grgas, stručne savjetnice za stočarstvo.

Naime, dvadesetak pastira iz Zadarske županije, među kojima ima i djedova koji su cijeli život proveli uz svoje blago, ovce i koze, pašnjake je zamijenilo – školskim klupama i to im nije bilo teško. Doduše, prvih dana predavanja, koja su počela u ponedjeljak u obrovačkoj srednjoj školi, manji im je motiv da nauče nešto novo o poslu u kojem su cijeli život. Znaju da ulaskom Hrvatske u Europsku uniju bez potvrde i položenih ispita za uzgajivače ovaca i koza neće moći legalno prodavati meso, a potom i mlijeko, sir... Motiv je i povećanje proizvodnje, veća dobit...

Uvijek uz svoje blago

– Evo, ovaj ovan nije čiste pasmine. Da bismo imali čistu pasminu dalmatinske pramenke, treba paziti, a i svake dvije godine treba mijenjati ovnove da ne bi došlo do degeneracije. Za koze i ovce treba dvoje pastira jer ovce vuku na jednu, a koze na drugu stranu – počela je profesorica, a 42-godišnja učenica sluša. Čini se da joj više odgovara praktična nastava.

– Ma nije mi teško opet ni u klupe. Jučer sam slušala o dohrani, o sortama – kaže pastirica Milica, a profesorica odmah ispravlja: – Nije sorta, nego pasmina.

Milica Mršić majka je troje djece, pastirica je 16 godina. Nakon prvog predavanja, kaže, cijelu je noć bila nemirna. Osjećala se baš kao učenica željna znanja.

– Slušat ćemo o higijeni, veterini, polagat ćemo i zaštitu na radu, prvu pomoć... Neka, neka, a sve će, kad položim, u radnu knjižicu – kaže Milica koja se kod imanja u Ceranjima blizu Benkovca dosad nije morala nositi s problemom što ih zadarski pastiri imaju s vukovima. Na tvrdnju da je uvijek uz svoje blago dobila je pohvalu profesorice, no da to nije uvijek jamstvo potvrđuje slučaj njezina susjeda.

‘Povatala se s vukom’

– On je zaspao uz blago pa ga je vuk doslovno preskočio i napao mu stado. Moja svekrva davno se s vukom i povatala, uvatila ga za vrat i kamenom ga pa je pobiga. Meni se to nije dogodilo – rekla nam je Milica slušajući naputke. – Trebat će novca za sve, pogotovo za dostizanje europskih standarda.

– Ovo drugo nije teško. Ako mogu cijelu noć biti u štali kada se janji i 30 ovaca, mogu i učiti do kraja prosinca – kaže Milica Mršić koja će tijekom školovanja imati 40 sati teorije i 80 sati prakse.

– Sigurno da bi mi bilo drago da dobijem i koju peticu, ali prije svega mi je bitno svladati što više o mljekarstvu, jer se nadam da ću ubrzo početi praviti i svoj sir pa će biti potrebno poštovati puno pravila koja nalaže struka – kaže Milica.

Projekt osposobljavanja financiraju UNDP i Zadarska županija. Školovanje košta 3700 kuna, od čega pastiri plaćaju 700 kuna. Nakon što je objavljeno da počinje školovanje za pastire, mnogi su pokazali interes, doznajemo, pa nećemo čekati dugo na novu klasu školovanih pastira.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

“Unucima čudno da im i dida ide u

“Unucima čudno da im i dida ide u školu”

Zdravko Katuša 55-godišnji je pastir koji je nakon 40 godina ponovno sjeo u školske klupe. Vlasnik je stada od gotovo 1000 ovaca i koza i uvjeren je da će mu diploma donijeti mogućnost da konkurira svojim proizvodima i kad Hrvatska uđe u Europsku uniju.

– Imam unuke u školi i malo im je bilo čudno kad su čuli da im dida ide u školu. Ja iz prakse znam sve, al’ možda me profesori i iznenade nečim. Teoretski vjerujem da ću puno toga naučiti, a pogotovo o mljekarstvu jer je to budućnost.

Moja stara i ja sve radimo sami od jutra do mraka, ali bit će vremena i za školu – rekao nam je ponosno pastir Zdravko. Ipak, požalio nam se da su mu vukovi zaklali na desetke grla.

– Čuvaju moji hrvatski ovčari, al’ vuk čeka iza grma i odnese. No, puno je veći problem suša, al’ na to ne možemo utjecati ni ja ni škola – zaključio je Zdravko Katuša, budući licencirani pastir.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.