balistički test?

Sjevernokorejska raketa spremna, može dosegnuti 6700 km

Red Bull X-Fighters
Foto: Red Bull
1/2
09.04.2012.
u 09:43

SAD je zabrinut zbog toga što raketa nosivosti 1000 kilograma bez problema može dosegnuti Aljasku

Sjeverna Koreja spremna je za lansiranje rakete dugog dometa koja bi, kako tvrde, trebala u orbitu lansirati satelit no SAD i Južna Koreja zabrinuti su kako je to zapravo samo balističko testiranje rakete koja bi u teoriji mogla nuklearnu bojevu glavu "donijeti" i do Amerike. Prema izvještajima probno lansiranje 32-metarske Unhe-3 ide po planu i trebalo bi biti izvedeno od 12. do 16. travnja, a samim lansiranjem obilježit će se i 100. godišnjica rođenja Kim Il-sunga, osnivača Sjeverne Koreje te potvrditi prestiž novog vođe, njegovog unuka Kim Jong-una koji je preuzeo vlast nakon očeve smrti u prosincu.

Lansirna rampa premještena je na zapad korejskog poluotoka, donosi Reuters, što smanjuje mogućnost padanja krhotina po Japanu, a Unha-3 morat e proći kroz tri faze odvajanja potisnika kako bi stigla do svog cilja. Najveći problem predstavlja drugo odvajanje potisnika koje bi se trebalo dogoditi iznad mora zapadno od Filipina oko 3000 kilometara od lansirne rampe, a predstavlja i prvu opasnost za pad rakete. Iz Sjeverne Koreje tvrde kako su sve faze lansiranja uspješno testiranje i kako neće biti problema tijekom lansiranja satelita. Ako to zaista i bude tako svijet će se morati suočiti s činjenicom da je Sjeverna Koreja postala nuklearna sila na koju treba obratiti pozornost.

Naime, nova raketa navodno može dosegnuti udaljenosti od čak 6700 kilometara noseći 1000 kilograma tereta. SAD zabrinjava domet rakete s obzirom da je Aljaska od Sjeverna Koreje udaljena "samo" 5000 kilometara.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?