eskalacija sukoba

Sjeverna Koreja objavila da ulazi u 'ratno stanje' s Jugom

Kim Jong-un (1)
Foto: Reuters/Pixsell
1/5
30.03.2013.
u 08:26

Ministarstvo obrane Južne Koreje objavilo je da nema znakova nikakvih neuobičajenih vojnih aktivnosti njihovog sjevernog susjeda ili bilo čega drugog što bi sugeriralo da predstoji agresija na Jug.

Sjeverna Koreja objavila je u subotu da ulazi u 'ratno stanje' s Južnom Korejom čime je produbila eskalaciju bjesne retorike prema Seulu i Washingtonu, donosi Reuters. Jug je izjavu opisao kao nešto više od prijetećeg govora.

-Od ovog trenutka nadalje, odnosi sjevera i juga ući će u stanje rata te će se sva pitanja koja se pojave između sjevera i juga rješavati na taj način, prenosi sjevernokorejsnka novinska agencija KCNA koja je objavila da je zajedničku izjavu o ulasku u stanje rata objavila vlada, vladajuća stranka i druge organizacije.

Dvije Koreje tehnički su u stanju rata već 6 desteljeća, otkako su završile oružani sukob koji je trajao od 1950. do 1953. Unatoč prijetnjama većina smatra da ne postoje nikakve indikacije da će Pjongjang riskirati gotovo siguran poraz započinjanjem novog potpunog rata.

Ministarstvo obrane Južne Koreje objavilo je da nema znakova nikakvih neuobičajenih vojnih aktivnosti njihvog sjevernog susjeda ili bilo čega drugog što bi sugeriralo da predstoji agresija na Jug.

Podsjetimo, Sjeverna Koreja od početka ožujka gotovo na dnevnoj bazi prijeti da će napasti Južnu Koreju i američke vojne baze. U petak je stavila svoje raketne sustave u stanje pripravnosti za napad na američke vojne baze u Južnoj Koreji i na Pacifiku, nakon što su dva američka nevidljiva bombardera B2 sudjelovala u vojnoj vježbi iznad Južne Koreje.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un potpisao je naredbu u ponoć u noći sa četvrtka na petak na sastanku s generalima i ''procijenio da je došlo vrijeme da se izravnaju računi s američkim imperijalistima u vezi s općom situacijom'', izvijestila je sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

Američki dužnosnici rekli su da su B-2 bili u "diplomatskoj" misiji ciljem da svojim saveznicima, Južnoj Koreji i Japanu, pokažu da neće biti ostavljeni na cjedilu te da usput pokažu Pjongjangu da treba započeti dijalog, iako nema nikakvih garancija da je sjevernokorejski vođa Kim Jong-un ispravno shvatio poruku.

Nevidljivi bombarderi B2 mogu nositi konvencionalno i nuklearno naoružanje.

>> Sj. Koreja prijeti, Rusija: Situacija bi mogla izmaknuti kontroli! 

>> Sjeverna Koreja: Rakete spremne za napad na SAD

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?