HUMANITARNA UDRUGA

Siromašni, bolesni i stari stalno trebaju našu pomoć

samostan
VL FOTO
17.06.2011.
u 16:44

Povod osnivanja društva bila je vijest o Posušanki koja je nedavno pronađena mrtva

Skupina mladih entuzijasta u Sarajevu, koju su organizirali fra Mirko Majdandžić i fra Miljenko Mika Stojić, osnovala je novu humanitarnu udrugu u glavnom bh. gradu pod imenom Hrvatsko humanitarno društvo Sarajevo – moj dom. Osnivačka skupština održana je u srijedu u Franjevačkom samostanu sv. Ante na Bistriku u Sarajevu. Prema riječima fra Miljenka Stojića, ova ideja već dulje vrijeme živi u srcu mladih humanitaraca koji su željeli dio sebe i svoje dobrote ugraditi u živote onih koji su ostali sami i napušteni i za koje najčešće nitko ne mari i ne pita. Jedan tužni događaj bio je jačim povodom nastanka ovog društva.

Žalosna vijest

Naime, nedavno je u medijima bila objavljena vijest o jednoj ženi podrijetlom iz Posušja, koja je živjela sama u stanu u Sarajevu, a koja je u stanu nađena mrtva, i to, vjerovali ili ne, godinu dana nakon smrti. Žalosna, ali istinita vijest! Vijest koja nas sve treba p(r)otresti. Pitao sam se: pa gdje su joj susjedi, poznanici, rodbina? Gdje su njezini poznanici iz župe? Kojoj je župi ona pripadala? Je li uopće bila vjernica? Je li ikomu pripadala? Kako to da nitko za nju nije znao niti je za nju pitao skoro godinu dana? Ovaj događaj utvrdio me je u namjeri, koja se rodila oko Božića u mome srcu, da pokrenem jednu udrugu, društvo, koje će imati zadatak brinuti se da se ovakvi događaji više ne bi ponavljali. Želio sam da u svima nama bude malo više srca, ljubavi, brige, zauzetosti, tako da siromašni, bolesni, osamljeni i stari ne doživljavaju ovako tragične završetke svoga života – kaže inicijator osnivanja spomenutoga društva fra Mika Stojić.

Odziv građana

- Ako mi i naši prijatelji budemo imali malo više srca, ljubavi, brige i zauzetosti, učinit ćemo velike stvari za one koji su u velikoj potrebi. Od budućih članova našeg društva nećemo tražiti neka velika i nedostižna djela koja će mnoge odbiti od ove inicijative ili ovog djela. Naprotiv, tražit ćemo malo da se odazove što veći broj ljudi, a kad se odazove velik broj malih dobrotvora, onda dobro postaje neizmjerno. To nam je cilj! – kazao je fra Mirko Majdandžić, nadaleko poznati dobrotvor i organizator povratka raseljenih, a sada prvi predsjednik ovog društva. Desna ruka

bit će mu dopredsjednik Mario Miočević. - Naša nas vjera uči da je Isus Krist trs, a mi smo loza. To je jamstvo da možemo činiti dobra djela jer nam Krist daje snagu. Nitko nas od ovoga

ne može izuzeti. Naprotiv, naša je zadaća širiti ljubav zahvaljujući Ljubavi koja nas je uzljubila i obdarila raznim darovima – kaže fra Mirko. - Iskustvo nam pokazuje da ljubav treba biti organizirana. Važan razlog sadržan je u misli koju sam negdje jednom pročitala: ‘Nitko nije toliko siromašan da ne može nešto malo darovati’. Što sve možemo darovati? Kruh, odjeću, obuću, namještaj, novac, svoje vrijeme, lijepu riječ utjehe i ohrabrenja… Znam da ste ovo sve znali. Nisam ništa novo rekla. Ali zašto onda ne darujemo one kojima je potrebno?! naglasila je tajnica društva Violeta Trogrlić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?