GLAZBA

Sinovi Hercegovine kao čuvari svoje baštine

Sinovi
02.01.2013.
u 11:03

Primarna zadaća ovih mladih etnoglazbenika je čuvanje starih običaja i kulturne baštine

U negdašnje vrijeme hercegovački mladići rado bi se sastajali i svojim glazbenim umijećem širili radost i veselje gdje god bi se pojavili. Danas se cijene više neki drugi glazbeni žanrovi, koji možda imaju svoju publiku, ali ni približnu kvalitetu i izdržljivost što treba postojati da bi pjesma opstala za naraštaje.

Čovjek s kamena

Hercegovački čovjek s kamena tu kvalitetu i izdržljivost ugradio je u domaću autohtonu glazbu. Sve ono što se nekad pjevalo i danas se rado izvodi, i premda je jedno vrijeme vladalo zatišje, njega više nema. Sinovi Hercegovine, mlada etnoglazbena skupina koju je nedavno u Grudama predstavio Zdenko Damjanović, autor hita “Šćepan Križ”, danas uspješno pjeva i širi glazbeni izričaj hercegovačkog kraja, ulijevajući mu mladu “hercegovačku krv”, s obzirom da je prosječna starost mladih glazbenika oko 25 godina.

Od gange do bećarca

Od gange do bećaraca, ovi mladići znaju sve. Njihove pjesme rado slušaju oni koji se nađu u njihovom društvu, a s obzirom da imaju i svoja autorska djela, onda je zanimanje još veće. “Natjerala teška muka sina Hercegovca, da k’o nekad duvan sadi i dođe do novca” stihovi su koji se rado pjevuše u Hercegovini ovih dana, kada je vrijeme ponovno zrelo za rad “od jutra do sutra” i prodaju žutoga zlata, s obzirom da je posla sve manje, a vrijednost duhana svake godine sve veća. Širokobriježani i Gruđani Ivan Ćuže, Damir Miloš, Jure Miloš, Marin Rotim, Marko Ćavar, Ante Bilać i počasni član Ivan Petrović Trusa znaju kako se u Hercegovini danas živi i upravo kao pravi “Sinovi Hercegovine” autohtonom hercegovačkom glazbom osnažuju svoje ljude kroz težak život. Primarna djelatnost ovih mladih etnoglazbenika je čuvanje starih običaja i kulturne baštine u što spadaju napjevi i sviranje na tradicionalnim instrumentima Zapadne Hercegovine. Svirka gusala, dipala, lijerice i usne harmonike, njihovim izvedbama daje i dalje tradicionalan štih obojen jednom etnoglazbenom suvremenošću, a sve te instrumente svira već renomirani etnoglazbenik Jure Miloš.

S obzirom na jedinstvene nastupe i glasove kojima osvajaju hercegovačke krajeve, vjerujemo da ćemo još čuti za njih.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?