Kolaps

Sindikati idu u generalni štrajk zbog smanjenja plaća

Prosvjed
29.05.2012.
u 09:21

Generalni štrajk će biti održan idućeg tjedna ispred zgrade Parlamenta BiH, u daleko većem opsegu nego je to bilo nedavno

Sindikat državnih institucija, kojeg čine 34 sindikalne organizacije, donio je odluku o stupanju u generalni štrajk, nakon što je 21. svibnja stupio u štrajk upozorenja zbog smanjenja plaća za 4,5 posto koje je predviđeno ovogodišnjim proračunom. “Odluka o stupanju u generalni štrajk je donesena, a trenutačno se vrše proceduralne pripreme. Procedura o stupanju u generalni štrajk mora se ispoštovati, kako ne bi bio proglašen neregularnim”, rekao je Srni predsjednik Reprezentativnog sindikata Jure Bilić. On je objasnio da će generalni štrajk najvjerojatnije biti održan sljedećeg tjedna ispred zgrade Parlamenta BiH, u daleko većem opsegu i vremenskom okviru, te da će rad biti sveden na zakonski minimum. Bilić je rekao da sindikat nije dobio službenu obavijest o formiranju pregovaračkog tima Vijeća ministara BiH, te da takva saznanja imaju samo preko medija.

“Očekujemo da tijekom dana, eventualno sutra dobijemo i službenu informaciju i imena članova tima Vijeća ministara koji bi trebalo da pregovaraju s našim predstavnicima. Tema pregovora ostaje ista, a to je najavljeno smanjenje plaća”, naveo je Bilić. Prema njegovim riječima, ako bude pregovora s Vijećem ministara, odluka o štrajku bit će zamrznuta. Štrajk upozorenja zaposlenih u institucijama BiH, koji je počeo 21. svibnja s dnevnim obustavama rada od 10 do 11 sati, pokrenut je zbog smanjenja plaća.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?