Diplomatske depeše

Šimonović: Htio sam razgovor s Gotovinom, ostalo je mašta

simonovic
Patrik Macek/Pixsell
06.09.2011.
u 12:01

U objavljenim diplomatskim depešama ima pravovaljanih informacija, ali i puno netočnosti i pogrešnih interpretacija, kaže Ivan Šimonović

– Pažljivo sam pročitao najnovije dokumente koji su se pojavili na WikiLeaksu i mogu potvrditi da u objavljenim diplomatskim depešama ima pravovaljanih informacija, ali i puno netočnosti i pogrešnih interpretacija – rekao nam je dr. Ivan Šimonović, pomoćnik glavnog tajnika UN-a za ljudska prava.

– Za Hrvatsku je pristup EU bila prilika koja se nije smjela propustiti i vrijeme će pokazati da smo bili u pravu što smo inzistirali na tom putu. Različiti interesi predvodili su otpore da se Hrvatska priključi EU, a u tu svrhu su se intenzivno koristili Poglavlje 23. i topnički dnevnici. Kao ministar sve sam činio da Hrvatska ispuni uvjete za poglavlje o pravosuđu, no želja je bila i realnije odrediti dokaznu vrijednost topničkih dnevnika u procesu protiv hrvatskih generala. Nije trenutak za komentiranje nekih detalja, a naglašavam da sve depeše treba analizirati u širem kontekstu i ne zanemariti činjenicu da se takvim materijalom može i manipulirati – komentirao je Šimonović.

Kao primjer Šimonović je potvrdio kako je točno da je predložio i mogućnost da se osobno pristupi generalu Gotovini u zatvoru u Haagu i razgovara u vezi s topničkim dnevnicima, i to bez posredovanja njegovih odvjetnika.

– Vjerovao sam da u tim dokumentima nema ništa kompromitirajuće za generala Gotovinu, a netočno je da sam razgovarao s Foleyem o rasporedu mjesta u sudnici gdje bi sjedili branitelji i hoće li hrvatski branitelji gledati Gotovinu u oči. To je plod nečije mašte i svatko tko me poznaje zna da to nije moj stil razgovora – rekao je Šimonović.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?