Kraj za bjegunce

Šimić na slobodi broji posljednje dane, ali Glavaš mirno gradi kuću

simic
Foto: Arhiva VL
1/4
11.10.2009.
u 15:54

Već iduće godine oaza slobode koju su hrvatski bjegunci pred zakonom, zahvaljujući dvostrukom državljanstvu, nalazili u BiH mogla bi konačno - presahnuti. Barem za one koji su osumnjičeni za djela organiziranoga kriminala i korupcije!

Igri s dvostrukim državljanstvom nazire se kraj zahvaljujući promjeni Ustava, što će omogućiti izručivanje hrvatskih državljana i drugim državama, a ne samo članicama EU.

Hrvatska bi tako svoje državljane mogla izručivati državama s kojima bude sklopljen dvostrani ugovor o izručivanju, a preliminarni razgovori su već obavljeni s BiH, Srbijom, Crnom Gorom i Makedonijom.

 Dvije putovnice
- Cilj je utvrditi postoji li politička volja za zaključenje dvostranih sporazuma o izručenju. Opća je ocjena da su sve države u regiji spremne zaključiti ovakve ugovore, i to za djela organiziranoga kriminala i korupcije, jer je borba protiv organiziranoga kriminala zajednički prioritet - rekao je ministar pravosuđa Ivan Šimonović.

Ministar kaže da za sada nije predviđeno da bi dvostrani ugovori sa zemljama regije obuhvaćali i ostala kaznena djela. Ustav će vjerojatno do kraja godine biti promijenjen, a sporazumi su, navodno, već pripremljeni, pa je očito da za bjegunce koji su počinili djela iz nadležnosti Uskoka, poput kirurga Ognjena Šimića, osuđenoga na pet godina zatvora, istječu posljednji mjeseci slobode.

O izručivanju ratnih zločinaca se ne razmišlja
Međutim, Branimir Glavaš, nepravomoćno osuđen za ratni zločin, očito može mirno završavati gradnju kuće, jer se o međusobnom izručivanju osoba optuženih ili osuđenih za ratne zločine i ne razmišlja. Glavni razlog su različiti pravni standardi u zemljama regije pa bi takva izručenja mogla izazvati puno više problema nego što bi pravde zadovoljila.

Valja znati i da BiH u ovom trenutku vodi kaznene postupke za ratne zločine protiv 16 tisuća osoba! Koliko se solidno može voditi tako velik broj postupaka, veliko je pitanje.

Knezovića neće izručiti
Ni nakon postizanja sporazuma ne bi bili izručeni ni Oliver Knezović, za kojim se traga nakon ubojstva navijača u Širokom Brijegu i pretpostavlja da se krije u RH, a ni Željko Vrbat, koji je sudjelovao u pljački Getroa. No, zato bi se vjerojatno znatno lakše proveo postupak oko mafijaške skupine vezane za ubojstvo Ive Pukanića, gdje osumnjičenih ima i u Zagrebu i u Beogradu.

Ključne riječi

Komentara 31

Avatar BEBEK 2
BEBEK 2
19:51 11.10.2009.

draga dojucerasnja braco \'\'HRVATINE\'\', ... samo samarajte minusima, .. ali, ne zaboravite, .. cinjenice su cinjenice, ...

Avatar Nevera
Nevera
06:14 12.10.2009.

To su ti prave leviske....

BT
bili-tartuf
16:59 11.10.2009.

i kaze bosanac,..\"ako ispeglas´bosnu, vecá je od evropE\"..-:))

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?