INTERVJU

Sigurnost na granicama jedan od uvjeta za približavanje u EU

Ilkka Laitinen
09.08.2013.
u 09:25

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju donio je izvjesne probleme, no u FRONTEX-u smatraju da prema Hrvatskoj postoji razmjerno veliki broj graničnih prijelaza

Otvaranju Kontakt-centra graničnih policija BiH i Hrvatske nazočio je i direktor Agencije za sigurnost vanjskih granica EU (FRONTEX) Ilkka Laitinen. On je regionalnu suradnju u oblasti granične sigurnosti ocijenio ključnom za jačanje sigurnosti građana. Za Večernji list govori o zahtjevima BiH za promjenu graničnih prijelaza s RH, prijelazu granice s osobnim iskaznicama...

• Kako gledate na suradnju hrvatske i bosanskohercegovačke granične policije?

Po definiciji, Europska granična sigurnosna agencija podupire suradnju zemalja partnera. Situacija se malo promijenila otkako je Hrvatska postala zemlja članica. Mi s BiH imamo blisku suradnju od 2009. U praktičnom smislu to nije velika promjena. Ja snažno podupirem uspostavu struktura koje promoviraju upravljanje granicom na regionalnoj razini, a također i na državnoj razini.

• Jeste li zadovoljni s Graničnom policijom BiH na način na koji obavljaju svoj posao?

Zanimljiva je povijest bivše granične agencije, odnosno Granične policije BiH. Svjedoci smo značajnog napretka bez obzira na koje indikatore se to odnosi. Dobro je poznato među zemljama članicama Europske unije, a jednako tako i unutar agencije kojoj sam na čelu da se ovo može nazvati uspješnom pričom. To je organizacija koja funkcionira, ima vrlo dinamičnu strukturu koja stalno ostvaruje dobre rezultate u pogledu suradnje sa susjednim zemljama, ali i prema EU. Postoji još dosta izazova s kojima se trebaju suočiti, jednako kao i u zemljama EU, i zato nema razloga za opuštanje.

 

Ostatak intrevjua pročitajte u današnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?