pala prva klapa

Vrdoljak o snimanju 'Generala': Dobro je, Bog je na našoj strani

general
Foto: Krasnodar Peršun/HRT
1/2
22.02.2017.
u 21:52

Redatelj Antun Vrdoljak o filmu 'General' govori kao o svojem testamentu. Uvjeren je da nije slučajno što za vrijeme snimanja imaju lijepo vrijeme

Goran Višnjić (44), koji igra Antu Gotovinu, i Boris Svrtan (52) kao general Ante Roso snimili su prvu scenu “Generala”. Kasnije su s ekipom u kojoj je više od 80 ljudi pjenušcem nazdravili prvoj klapi.

Scena je to u kojoj se Roso čudi ideji Gotovine da se preko Dinare udari na Knin.

- Film ima holivudski potencijal, a takvo što često ne vidimo. Majstor kakav je Tonči Vrdoljak ipak je to prepoznao - kaže Svrtan.

Vrdoljak je okupio više od 100 glumaca, a na snimanju filma i dramske serije sudjelovat će više od 1000 statista.

- Bog je na našoj strani. Dao nam je prekrasni dan. Dan prije snimanja pao je snijeg. Bog je s nama - rekao je Vrdoljak.
Redatelj kroz biografiju Ante Gotovine govori o Dalmaciji, generalovu djetinjstvu i odrastanju koje je, rekao je Vrdoljak, slično kao i njegovo u Imotskoj krajini.

- On je mlađi od mene, ali iste su to sirotinjske priče – kaže Vrdoljak.

Film je najavio kao testament svojeg života. Fasciniran je njegovim životom.

- Nema dramaturga, nema scenarista, ni među najboljima, koji bi smislio životnu dramu Ante Gotovine koju mu je sudbina namijenila. Imao je brata i sestricu. Igrali su se u dvorištu, a mama Ana mijesila je kruh i kontrolirala ih. I odjednom je čula ‘minaaa’. Istrčala je, bacila se na sina te ju je usmrtio kamen pogodivši je u glavu. Okupili su se ljudi, a netko je rekao: ‘Mali je kriv’. Ante je ležao u tom mraku ispod majke i sve čuo. E, to me zanima. To antičko prokletstvo, kad vam mater umre i kažu vam: ‘Ti si kriv’ – govori Vrdoljak.

'Tata je ponosan što sam postao mladi Gotovina' 

Nosit ću uniformu Legije stranaca, baš kakvu je Gotovina nosio s nepunih 18 godina. Po nju je kostimografkinja išla u Francusku, kaže Nikola Baće (25).

Dubrovački glumac u filmu “General” igra mladog Zadranina koji je karijeru tesao u vojnim operacijama u Džibutiju, Obali Bjelokosti i Čadu. Gotovina je Legiju stranaca napustio 1979., nakon čega je dobio francusko državljanstvo. Baće će scene iz generalove mladosti snimati krajem travnja u okolici Zadra. Tad će prvi put držati pušku.

- Pripadam generaciji koja nije morala služiti vojni rok. No ne bojim se koristiti oružje u filmu jer mi je to ipak posao - rekao je Nikola. Njegov otac Josip (50) hrvatski je branitelj. U vrijeme ratnih napada na Dubrovnik Nikola je bio beba, a otac mu nije puno govorio o tom dobu.

- Obišao sam sva mjesta na kojima je tata ratovao. Sve mi je lokacije pokazao. Jako se ponosi što glumim mladoga generala - rekao je Baće. U Vrdoljakovu filmu Nikola igra sa svojim šefom Borisom Svrtanom (52), koji se na obroncima Velebita “bori” kao Ante Rosso (48). Ravnatelj kazališta Gavella režirao je predstavu “Romansa o tri ljubavi”, zbog koje je Baće uskočio u svećeničku halju.

- Tijekom proba za predstavu Boris i ja nismo imali prilike dotaknuti se snimanja zajedničkog projekta. No silno sam ponosan što igram u filmu Antuna Vrdoljaka - rekao je Nikola.

Za ulogu Vuke u “Dubrovačkoj trilogiji” dobio je Nagradu hrvatskoga glumišta u kategoriji za umjetnike do 28 godina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije