od rijetkog oblika raka

Umro Chick Corea, legenda jazza

12.02.2021.
u 08:11

Američki jazz kompozitor i klavijaturista Chick Corea umro je od rijetkog oblika raka u 80. godini, objavljeno je danas na njegovoj Facebook stranici. Kako je navedeno, umro je 9. veljače.

Bio je najviše nominovan umjetnik u povjesti glazbenih nagrada Grammy, sa 65 nominacija, a osvojio je Grammy 23 puta. Također je i dobitnik tri Latino Grammy nagrade.

Najpoznatiji je po svom radu tijekom 1970-ih u žanru fusion jazza. Jedan je od pionira tog žanra, kao član benda Milesa Davisa tijekom šezedesetih godina prošlog stoljeća, a rad u tom pravcu nastavio je s bendom „Return to Forever“.Od 1980-ih godina prošlog stoljeća nastavio je istraživati različite glazbene stilove, samostalno i kroz suradnju s drugim umjetnicima, prenosi Beta. 

„Želim se zahvaliti svima koji su tijekom cijelog puta pomogli da sjaje vatre glazbene“, napisao je on u poruci napisanoj prije smrti, objavio je njegov tim na Facebooku.

„Nadam se da će oni koji imaju želju svirati, pisati, nastupati, to moći raditii. Ako ne za sebe same onda za nas ostale. Ne samo zato što je svijetu potrebno više umjetnika, već i zato što je to zabavnije“, napisao je on.

Pored jazza, svirao je i klasičnu glazbu, pa je komponirao klavirske koncerte i svirao sa Londonskim filharmonijskim orkestrom. Svirao je kako akustični, tako i električni klavir.

 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije