ANTHONY HOPKINS

'Toliko sam pio da sam imao halucinacije: u jednom trenutku sam povjerovao da sam Ivan Krstitelj'

24.07.2023.
u 08:17

Dvostruki oskarovac, koji na dodjelu u Dolby Theatre prije dvije godine nije ni došao, posljednjih se godina uz glumu bavi i glazbom i slikanjem

Anthony Hopkins ima svoju zvijezdu na hollywoodskoj Stazi slavnih, titulu britanskog "sira", stotinjak filmova u portfoliju, poštovanje struke, vojsku fanova širom planeta, podužu listu prestižnih nagrada, među kojima i dva Oscara u dnevnom boravku. Ovog potonjeg, drugog u karijeri, međutim, nije osobno ni primio, premda je time postao najstariji glumac koji je osvojio ovu prestižnu nagradu Američke filmske akademije. Taj zlatni kipić zaslužio je prije dvije godine za svoju posljednju veliku ulogu u filmu "Otac", što je gotovo 30 godina od osvojene nagrade za najboljeg glumca u filmu "Kad jaganjci utihnu". Nagradu je u njegovo ime prihvatio Joaquin Phoenix jer je umjesto poziranja na crvenom tepihu u Hollywoodu Hopkins odlučio posjetiti očev grob u Južnom Walesu.

U spomenutom filmu, u režiji Floriana Zellera, Hopkins je maestralno odigrao svog (istoimenog) vršnjaka Anthonyja umirućeg uma koji se bori s demencijom i sjećanjima koja rapidno blijede, odnoseći djelić po djelić njegova identiteta. "Osjećam kao da gubim svoje lišće, nemam više kamo spustiti glavu", govori Hopkinsov Anthony u ovoj drami o starosti, bolesti i usamljenosti koju je, kako je nakon snimanja otkrio novinarima, teško podnio, koja ga je emocionalno iscrpila jer ga je suviše približila suočavanju s vlastitom starošću i smrtnošću. Pa ipak, u tu je ulogu uronio unatoč još jednoj podudarnosti iz osobne biografije. Dok se u "Ocu" bori sa svojom filmskom kćeri koju je utjelovila briljantna Olivia Coleman, Anthony Hopkins danas živi sa spoznajom da sa svojom jedinom kćeri Abigail nije razgovarao više od 20 godina. Glumac ne zna gdje njegova kći živi, ima li djece i svi u njegovoj orbiti znaju da se ta tema nikada ne spominje. Godinama su ga zbog nje proganjali demoni, no teško ih krotio.

"Ne znam što bih vam rekao. Ljudi se razilaze, obitelji se svađaju i život ide dalje. Niste dužni voljeti svoju obitelj", odgovorio je na pitanje jednog radijskog novinara koji se usudio postaviti mu bolno pitanje, otvarajući tako dvojbu do koje je mjere na njega odgovorio rezignirani i duboko povrijeđeni otac, a do koje glumac.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije