Kronika 22. SFF-a

Sutra svjetska premijera 
filma “Neželjena baština”

17.08.2016.
u 09:00

U sklopu programa “Otvoreno kino” četvrte večeri SFF-a prikazan je film “Julieta” španjolskog redatelja Pedra Almodóvara. Almodóvar je uvjerljivo najuspješniji i međunarodno najpriznatiji španjolski redatelj svoje generacije, a i posjet mnogobrojne publike popularnom kinu Metalac to potvrđuje. Julieta je sredovječna žena koja sa svojim momkom Lorenzom živi u Madridu. Njih dvoje planiraju se preseliti u Portugal kada Julieta jednoga dana slučajno susreće Beau, prijateljicu svoje kćeri Antie, koja joj otkriva kako se Antia udala i živi u Švicarskoj s mužem i troje djece.

‘Julieta’ u kinu Metalac

Nakon što 12 godina nije imala nikakvog kontakta s kćeri, Julieta slomljenog srca otkazuje put u Portugal i seli se u svoju nekadašnju zgradu, u nadi da će Antia jednoga dana pokušati stupiti u kontakt s njom i poslati joj pismo. Tematika tipična za Almodóvarove filmove. Istu večer u sklopu pretpremijera 22. Sarajevo Film Festivala, u Narodnom pozorištu prikazana je pretpremijera hrvatskog filma “ZG80”. “ZG80” je akcijska komedija o jednom od najvećih rivalstava u povijesti nogometnih navijača - između Bad Blue Boysa, navijača nogometnog kluba Dinamo iz Zagreba, i Delija, navijača nogometnog kluba Crvena zvezda iz Beograda. U filmu režisera Igora Šeregija, nastalom prema scenariju Roberta Cukine i Ive Balenovića, glume Rene Bitorajac, Marko Cindrić, Filip Detelić, Marko Janketić, Matija Kačan, Domagoj Mrkonjić, Nikola Rakočević, Mijo Jurišić, Igor Hamer, Miloš Timotijević, Mladen Andrejević, Danica Maksimović, Iva Stefanović, Radovan Vujović, Lazar Miljković, Mario Petreković i Srđan Miletić. Film “ZG80” će svoju premijeru imati 1. rujna u Hrvatskoj, a u Sarajevu je imao svoju pretpremijeru.

Prema riječima režisera filma Igora Šeregija, kojem je ovo debitantsko ostvarenje, film je nastao nakon inspiracije filmom “Metastaze”.

“Ovim filmom nisam imao namjeru opravdavati same navijače, prikazao sam ih kakvi jesu, iako mislim kako smo malo romantizirali to vrijeme, prikazavši ih kao svojevrsne junake”, kazao je Šeregija. U filmu glumi glumac Rene Bitorajac koji je igrao i u filmu “Metastaze”.

“U ovom filmu nisam nasilan kao u ‘Metastazama’”, našalio se Rene i dodao kako je film protkan crnim humorom. Glumac Domagoj Mrkonjić objasnio je kako su se za film pripremali družeći se s navijačima.

“Prije toga nisam bio na stadionu 15 godina. Navijači nisu nikakva druga bića, oni su obični ljudi, samo jako vole svoj klub. To su ljudi koji se znaju zabaviti i biti jedni uz druge i s 20 kuna u novčaniku, uvijek su tu jedan za drugog i jako su humani”, poručio je Mrkonjić.

‘Suočavanje s prošlošću’

Novi dugometražni dokumentarni film “Neželjena baština” redateljice i scenaristice Irene Škorić imat će svoju svjetsku premijeru sutra, 18. kolovoza, na Sarajevo Film Festivalu.

Projekcija će biti u 18.15 sati u prostorijama Multiplex Cinema Cityja. Stominutna priča “Neželjena baština” govori o sudbini iznimno vrijednih spomenika koji govore o vremenu antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu. Od 1945. - 1990. godine izgrađene su na tisuće spomenika NOB-a po cijeloj bivšoj Jugoslaviji koji, svaki na svoj način, obilježavaju događaje iz Drugog svjetskog rata. Ti su spomenici bili, posebno neki, vrlo visoke umjetničke vrijednosti. U Hrvatskoj je od devedesetih srušena i devastirana polovina, njih oko tri tisuće.

Film Irene Škorić priča o spomenicima vrhunskih umjetnika srušenim od devedesetih godina do danas. Promijenjene društvene vrijednosti i nove političke okolnosti su međunarodno priznata umjetnička djela učinile nepoželjnima i metom vandalskih rušilačkih napada. Slikom i govorom svjedoka, stručnjaka, umjetnika i političara, pa i onih koji su građu spomenika prodavali kao sekundarnu sirovinu, film govori o sudbini umjetničkih djela pretvorenih u otpad.

Snimanje cijelog filma, koji je nastao u produkciji Artizana filma, potrajalo je čak nekoliko godina, a za kamerom su se izmjenjivali Branko Cahun, Darko Krakar i Robert Krivec. Montažer je Silvije Magdić, a skladatelj Ivo Josipović, bivši predsjednik Republike Hrvatske.

Dokumentarac “Neželjena baština” sudjeluje u programu “Suočavanje s prošlošću” i u konkurenciji je s drugim filmovima za nagradu publike. U okviru programa će biti predstavljena tri filma: “Dubina dva” Ognjena Glavonića, “Narod protiv Fritza Bauera” Larsa Kraume i “Neželjena baština” Irene Škorić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije