Mela Gibson u Veneciji

Superjunaci iz stvarnog života ne nose tajice

07.09.2016.
u 08:00

Drama “Hacksaw Ridge” Mela Gibsona dobila je 10-minutne ovacije na Filmskom festivalu u Veneciji, što je prava rijetkost na festivalima tog tipa.

Prema pisanju portala Deadlinea, poslije šest minuta ovacija Andrew Garfield, Sam Worthington, Vince Vaughn, Hugh Weaving, Luke Bracey i ostali glumci izašli su pred publiku.

Stvarni život

“Hacksaw Ridge” oslikava stvarni život Desmonda T. Dossa, mirotvorca koji se pozvao na prigovor savjesti i unatoč tome što nije nosio oružje, uspio spasiti 75 vojnika u Bici na Okinawi bez ijednog ispaljenog metka.

Garfield, koji tumači ovu ulogu kaže da je Desmond Doss jednostavan čovjek.

“Znao je u srcu, u samoj srži svog bića, da ne treba uzimati drugom čovjeku život”, rekao je Garfield na konferenciji za novinare.

“Hacksaw Ridge” predstavlja visok ulog za Gibsona i redatelj se u Veneciji potrudio ne izazivati bilo kakve kontroverze. Zato je izbjegao odgovor na pitanje predstavlja li film s protagonistom koji mrzi oružje zapravo odgovor na raspravu o kontroli naoružanja u SAD-u. “Čovjek koji odbija dodirnuti oružje i učini nešto mnogo veće od ubijanja u ratu ima visoke standarde življenja... Morate voljeti takvog ratnika i ukazati mu čast u filmu. Nadam se da je ovaj film u tome uspio”, rekao je Gibson. Razgovarajući s novinarima na konferenciji Filmskog festivala u Veneciji, Gibson je izjavio: “Razlika između stvarnog superjunaka i superjunaka iz stripa je to što superjunaci iz stvarnog života ne nose tajice”. “Hacksaw Ridge” je Gibsonov prvi film poslije ostvarenja “Apocalipto” iz 2006. godine. Film govori o stvarnom čovjeku Desmondu Dossu koji je bio pripadnik adventističke crkve i koji je zbog svojih vjerskih uvjerenja odbio nositi oružje u bitkama na Okinawi.

Naoružan vjerom

Tijekom krvavih obračuna on je bio vojni liječnik, koji je na svojim rukama iznosio ranjenike s bojišta.

Doss je umro 2006. godine. Gibson kaže da je Doss bio iznimno hrabar čovjek čvrstih religijskih uvjerenja.

“Ući u ‘čeličnu kišu’, kako su je zvali Japanci, s olovom koje leti svuda oko vas – ući u sve to naoružan samo svojom vjerom, to znači da je imao snažnu vjeru. To je neporecivi dio povijesti, koji je za mene iznimno inspirativan”, kaže Gibson koji se kratko osvrnuo na poteškoće u karijeri s kojima se suočio nakon 2006. opisujući svoj odnos s Hollywoodom kao “preživljavanje”. “Nekada idete, koračate unazad, kao što je to bio slučaj kod mene... Iz jednog ili drugog razloga. Možda ste samo u takvoj fazi”, rekao je on.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije