KAKO DALJE

Sudbina monarhije bez Philipa: Tranzicija za Charlesa neće biti laka, a opstanak vladavine je pod prijetnjom

PA/Pixsell
22.04.2021.
u 07:08

Nakon smrti princa Philipa, monarhija poprima drugačije svjetlo za članice Commonwealtha, a prijetnje opstanku stižu sa svih strana.

Najdugovječnija britanska monarhinja Kraljica Elizabeta jučer je proslavila 95. rođendan. Prvi je to nakon više od sedam desetljeća koji je dočekala sama bez princa Philipa, vojvode od Edinburgha koji je preminuo 9. travnja u 100. godini života. 

Dalje bez Philipa 

Jučerašnji je dan, prema pisanjima Daily Maila, za udovicu bio netradicionalan s obzirom na to da je kraljevska obitelj još uvijek u razdoblju žalovanja, a slavlje se svelo na minimalno okruženje kraljevskim osobljem. Palača se tim povodom obratila pratiteljima na Instagramu. 

- Ove godine Njezino Visočanstvo će provesti rođendan u dvorcu Windsor, dok traje period žalovanja uslijed nedavne smrti vojvode od Edinburgha - napisali su. 

U nastavku njezine vladavine nemoguće je ignorirati odsustvo princa Philipa koji je, kako je opisala, bio njezina stijena i najveći oslonac. Trenutno, njezini pomoćnici marljivo rade na rasporedu aktivnosti nakon razdoblja žalosti te su potvrdili nekoliko događaja kojima će kraljica nazočiti putem videopoziva iz dvorca Windsor. Prvi pravi izlazak u javnost izvan dvorca, javljaju izvori, bit će 11. svibnja kada će se s princom Charlesom prisustvovati ceremoniji otvaranju Parlamenta. Mnogi stručnjaci koji proučavaju odnose u kraljevskoj obitelji smatraju kako je došao posljednji period njezine vladavine te da će kraljičina djeca, prvenstveno princ Charles, ali i unučad - Charlesov sin princ William, preuzimati sve više odgovornosti i time obaviti tranziciju koja budi sumnje oko vrijednosti monarhije u svijetu. 

- Ovo je kraj jedne ere koja može u pitanje dovesti vodstvo monarhije, ali i šire okvire uloge monarhije u Britaniji u 21. stoljeću - smatra pisac i autor David McClure, koji dugi niz godina proučava položaj i financiranje monarhije. 

- Philipova smrt imat će veliki utjecaj na razmatranje monarhije kao političke institucije, ali i na život Britanaca - pojašnjava televizijski producent i novinar za NBC koji je nekoć pisao za Reuters, Daily Mail, Guardian...Osim njega, povjesničarka Sarah Gristwood smatra da će se tranzicija vlasti na sljedeće generacije najupitnije provoditi u zemljama Commonwealtha, Australiji, Kanadi, Novom Zelandu i otočnim državama gdje monarhija i dalje predstavlja vlast. 

Opstanak upitan 

- Monarhija će biti najranjivija u narednih nekoliko godina, ali ne u Velikoj Britaniji koliko u članicama Commonwealtha i drugim državama gdje Kraljica predstavlja vlast, ali kojima to neće zauvijek biti primamljivo - napominje Gristwood koja ističe da u Charlesovom obraćanju nakon Philipove smrti nije slučajno dva puta spomenut Commonwealth. Podrška monarhiji kao instituciji i dalje najviše odjekuje u Ujedinjenom Kraljevstvu gdje čak 60 % Britanaca smatra da bi monarhija trebala opstati u budućnosti, a tek 25 % priželjkuje da predstavnika trebaju birati građani, stoji u anketi koju je proveo YouGov u prosincu. Bez obzira na veliku popularnost u Britaniji, kritičari smatraju da će se budući nasljednici suočiti s povećanim otporom prema instituciji. 

- Kada ljudi pomisle na monarhiju, misle zapravo na kraljicu i Philipa i njihovu vezu s prošlosti i ratom - smatra Graham Smith, predstavnik anti-monarhijske političke organizacije dodajući da će Charles naslijediti tron, ali ne i politički utjecaj ili poštovanje koje je imala njegova majka. 

Opstanak monarhije najmanje zagovaraju Australci koji bi odlazak Kraljice Elizabete s vlasti smatrali posljednjim koncima koji ih vežu za njih. - Po završetku kraljičine vladavine, vrijeme je da kažemo "Ok, završili smo s tim važnim povijesnim trenutkom". Želimo li zbilja da poglavar države automatski postane onaj tko će biti kralj ili kraljica Ujedinjenog Kraljevstva? - kazao je žestoki protivnik monarhije bivši premijer Australije Malcolm Turnbull u ožujku za tamošnje medije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?