Bruce Springsteen

“Prijatelji mi dolaze u snove, vidimo ih u snovima, dok i sami ne postanemo san”

03.11.2020.
u 20:11

- Držim se, kao i svi ostali, što ću… Ali, zabrinut sam hoću li i kad ponovno stati na pozornicu. I to mi stalno visi nad glavom. Čitava neizvjesnost kao posljedica virusa je nešto s čime smo svi morali naučiti živjeti. Ali, općenito sam dobro. Izuzimajući depresiju, od koje bolujem godinama, no tu su lijekovi, pa sam dobro raspoložen - kazao je u intervjuu za Rolling Stone Bruce Springsteen, koji i krasi naslovnicu američkog magazina.

Ikona rock and rolla, pjevač, gitarist i kantautor prisjeća se prošlog, snježnog studenog kad je odlučio okupiti svoj “E Street Band”, pozvavši ih da dođu u studio. I postigli su nemoguće - za pet dana snimili su cijeli album. Već su tada svi članovi benda, kao i sam Springsteen, razmišljali o svjetskoj turneji na kojoj bi predstavili album. Od toga, zbog korone, naravno, nema ništa. No, korona nije spriječila izlazak albuma. Novo izdanje, naslovljeno “Letter to You”, objavljeno je 23. listopada i prvo je još od čuvenog albuma “Born in the U.S.A.”, koji je bend zajedno snimio uživo u studiju. Možda je, prema Springsteenovim riječima, i najsiroviji, bez naknadnog nasnimavanja:

- Ovo je jedini album gdje čitav bend svira i pjeva u istom trenutku, i to potpuno uživo - priča glazbenik koji je 23. rujna napunio 71 godinu. Sa sjetom ističe da bi se sad uvelike pripremao za svjetsku turneju.

- Kad prijeđeš 70. godinu života, osjećaš već granicu, i kad su u pitanju turneje, ali i život. A ako izgubiš jednu ili dvije godine, to baš i nije sjajno. Naročito sad jer smatram da je bend u ovom trenutku na vrhuncu - razočaran je The Boss, koji prije 2019. čitavih 7 godina nije napisao nijednu pjesmu za koju je smatrao da bi bila dobra za “E Street Band”. Priznaje da je na to utjecao i odlazak jednog od njegovih najbližih prijatelja i suradnika - saksofonista Clarencea Clemonsa 2011., kao i smrt, tri godine ranije, orguljaša i harmonikaša Dannyja Federicija.

- Gubitak Clarensa i Dannyja nešto je što me proganja svaki dan. Još uvijek ne vjerujem u to. Kažem sebi: “Neću vidjeti Clarensa ponovno? To je nemoguće!” S mrtvima u ovom stadiju svoga života živim svaki dan. Bilo da je u pitanju moj otac, ili Clarens, ili Danny, oni su uz mene. Njihov duh, energija, njihov eho odjekuje u fizičkom svijetu… I divan dio života jest i onaj koji svojom ostavštinom ispunjavaju oni koji su otišli. I svi moji prijatelji dolaze mi u snove… Valjda ih vidimo u snovima, dok i sami ne postanemo san!

Album izlazi uoči predsjedničkih izbora u SAD-u, ali Springsteen, poznat po političkom aktivizmu i antirepublikanskoj retorici, kaže da novo studijsko izdanje nije ispunjeno pjesmama koje iskazuju negativan stav spram Donalda Trumpa.

- To bi bio najdosadniji album na svijetu - jasan je Bruce, a jedina pjesma koja se na suptilan način dotiče Trumpova mandata na čelu SAD jest “Rainmaker” jer u njoj opisuje prevaranta koji daje lažnu nadu farmerima, pogođenim sušom.

I dalje ima puno projekata na umu, uz neprestani rad na bogatoj glazbenoj arhivi, koja uključuje mnoge “izgubljene albume”, kao i brojne pjesme koje nisu našle svoje mjesto na studijskim izdanjima. Kako kaže, ostalo mu je još mnogo sjajne glazbe. Sutrašnjica nikome, pa ni njemu, kako kaže, nije zajamčena. Iako u refrenu pjesme “Ghosts” praktički urliče - “Ja sam živ”, Bruce Springsteen, ipak, poručuje: - Dug je još put preda mnom, ostalo još mnogo toga za uraditi! •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije