vjerovanja i navike

Praznovjerja i danas žive u BiH - ne zviždi po noći i 
ne prolazi ispod ljestvi

18.10.2015.
u 07:14

Ne zviždi po noći, ne reži nokte uvečer, otresi se od nesreće, pljuni tri puta ako ti crna mačka prijeđe put, ako razbiješ ogledalo - to ti donosi sedam godina nesreće, kucni u drvo da ne čuje zlo i slično, samo su neka od praznovjerja koja i danas j

Ako ste kojim slučajem imali tu životnu sreću da ste odrasli u ovdašnjim krajevima, s izvjesnom sigurnošću možemo zaključiti da ste od starijih često bili upozoreni da ne činite nešto što vam se čak i kao malima učinilo nelogično, pa i suludo, ali niste postavljali suvišna pitanja i poslušali ste savjet starijih. S vremenom su vam se te nelogičnosti i mali neobjašnjivi rituali uvukli "pod kožu" i postali dio svakodnevnice. Riječ je, dakako, o praznovjerjima. Ne zviždi po noći, ne reži nokte uvečer, otresi se od nesreće, pljuni tri puta ako ti crna mačka prijeđe put, ako razbiješ ogledalo - to ti donosi sedam godina nesreće, kucni u drvo da ne čuje zlo i slično, samo su neka od praznovjerja koja i danas jednakim intenzitetom žive u svakodnevnici većine ovdašnjih ljudi. Sva ta praznovjerja duboko su uvriježena u našu kulturu življenja i običaje, tako da i danas, u 21. st., vremenu informatizacije i rapidnog napretka u svim sferama znanosti, mi još uvijek dobrim dijelom zaziremo od prosute soli ili razbijenog ogledala. Kao regija, Balkan definitivno prednjači po praznovjerjima i običajima koji su poprimili takve razmjere da je i danas teško ljude razuvjeriti u njihovu vjerodostojnost.

Razbijeno ogledalo

Jedno od najčešćih vjerovanja je kako otvoren kišobran u zatvorenom prostoru (kući, stanu i sl.) donosi nesreću.

Ishodište ovakvog vjerovanja datira još iz vremena vjerovanja u boga sunca kojeg bi se tako uvrijedilo jer se kišobran nosio isključivo kao zaštita od sunca. Doduše, to se praznovjerje vremenom modificiralo, tako da kad uđete u kuću nakon kiše, slobodno otvorite mokar kišobran da se osuši tada ne vrijedi praznovjerje.

Sedmogodišnja nesreća zbog razbijenog ogledala svoj korijen također ima u dalekoj prošlosti jer su u vrijeme pojave prvih ogledala ona bila skupa do te mjere da bi onaj tko bi kojim slučajem razbio ogledalo morao 7 godina raditi kako bi ga otplatio. Vjeruje se, međutim, da "urok razbijenog ogledala" uspješno uklanja zakopavanje u dvorištu njegovih razbijenih krhotina.

Ako vam crna mačka prijeđe put, to po uvriježenom vjerovanju znači nesreću. Ovdje je, pak, riječ o svojevrsnom međureligijskom sukobu kršćanstva i starih egipatskih vjerovanja gdje je crna mačka predstavljala jedno od božanstava. Na taj način se ljude efektno odvrćalo od starih božanstava. Jedini lijek protiv ove pojave, prema vjerovanju naših starih, je da se pljune tri puta na zemlju prije prolaska putem koji je prešla crna mačka. Ljubitelji glazbe i interpretacije trebaju biti svjesni opasnosti od zviždanja po noći jer se na taj način, prema praznovjerju, dozivaju vragovi i demoni. Da je riječ o običnom praznovjerju, svjedoči i slučaj Đorđa Marijanovića čiji se glazbeni repertoar uglavnom sastojao od noćnog zviždanja pri čemu mu se ništa nije dogodilo.

Dlan i novac

Ako vas, pak, svrbi dlan, u ovisnosti je li riječ o lijevom ili desnom, imat ćete novčani izdatak ili dobitak. Ako je riječ o lijevom dlanu, eto novca u vaš džep,a ako je desni, pozdravite se s novcem. Inače, u većini drugih zemalja riječ je o običnoj iritaciji kože dlana izazvane različitim čimbenicima. Ako kojim slučajem prilikom velikih okupljanja neoprezno sjednete za kut stola, onda će vas revnosni domaćin za vaše dobro zamoliti da se pomaknete jer ako ostanete na tom mjestu, samim time sebe ste osudili da ostanete ili postanete udovac ili udovica. Ako ste bez bračnog partnera, riskirate da ostanete u tom statusu do kraja života. Zato i ne čudi popularnost koju imaju okrugli stolovi u ovim krajevima. Jedno praznovjerje kaže da ako prospete sol, to donosi nesreću. Ovo vjerovanje, pak, vuče svoje korijene iz starih vremena kad se sol plaćala "suhim zlatom" i bila vrlo skupa i cijenjena. Urok se skida ako bacite malo soli preko lijevog ramena iza sebe kako biste udovoljili bogovima. Jedan od zanimljivijih običaja je i kucanje u drvo nakon dobrih vijesti i informacija primjerice kod rođenja djeteta, vjenčanja i slično. To se čini iz jednostavnog razloga da "ne čuje zlo", drugim riječima vjeruje se da nakon kucanja u drvo zlo doslovce ogluši i ne može napraviti štetu.

Ako vidite rasklopljene ljestve, nipošto nije preporučljivo proći ispod njih. Osim što se možete nepažnjom itekako ozlijediti, vjeruje se da prolazak ispod ljestvi izaziva nesreću jer trokut koji one sa zemljom formiraju simbolizira Sveto Trojstvo, pa je svaki ulazak u njega i čin uljeza. Ako vam "zaigra oko", dogodit će se nešto loše, a ne valja se ni puno smijati jer biste mogli "oplakati" ujutro.

Postoji još čitav pregršt malih vjerovanja i praznovjerja koja su postala neizostavnim dijelom ovdašnjeg folklora te smo svejedno nakon završetka ovog teksta kucnuli o drveni stol za svaki slučaj - da ne čuje zlo.

Balkan 
definitivno 
kao regija prednjači po praznovjerjima 
i običajima
koji su poprimili 
takve razmjere 
da je i danas 
teško ljude razuvjeriti u njihovu

vjerodostojnost 


AKO vas, 
pak, svrbi 
dlan, u
ovisnosti je 
li riječ o 
lijevom ili 
desnom, imat 
ćete novčani izdatak ili 
dobitak

TOP-LJESTVICA PRAZNOVJERJA

 

1. Razbijeno ogledalo 7 godina nesreće

2. Kucanje o drvo da ne čuje zlo

3. Crna mačka na putu -nesreća

4. Dlan koji svrbi novac

5. Zviždanje po noći- đavli

6. Treperenje oka - nesreća

7. Otvoren kišobran - nesreća

8. Prosipanje soli - nesreća

9. Prolaz ispod ljestvi - nesreća

10. Pretjerani smijeh, sutra plakanje

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije