ODLAZAK GLAZBENIKA

Poznat datum posljednjeg ispraćaja Rajka Dujmića, na krematoriju se spremaju i posebne mjere

Žarko Bašić/Pixsell
10.08.2020.
u 09:57

Rajko Dujmić počivat će u Aleji velikana uz grobove Vatroslava Lisinskog, Ede Murtića, Dražena Petrovića i ostalih istaknutih građana.

Šest je dana prošlo od tragične smrti legendarnog glazbenika Rajka Dujmića, a detalje o njegovom posljednjem ispraćaju danas bi službeno trebala otkriti i Rajkova udovica Snježana koja će se u toku dana obratiti javnosti. No, iz krugova bliskih glazbeniku doznaje se da će ispraćaj Dujmića biti u srijedu u 9 sati na zagrebačkom krematoriju, piše Jutarnji list.

S obzirom na situaciju s korona virusom i epidemiološke preporuke na posljednjem ispraćaju može biti maksimalno 400 ljudi. 

- Vezano uz epidemiološke mjere za sve osobe koje će nazočiti posljednjem ispraćaju pokojnika na krematoriju, koje je propisao HZJZ, u Velikoj dvorani za ispraćaje podižu se staklene stijene te na taj način velika ispraćajna dvorana s atrijem, koji se nalazi na otvorenom, može istodobno primiti do 400 osoba. Podružnica Gradska groblja preporučuje, radi učinkovite zaštite od zaraze i sprečavanja širenja virusa, da se svi sudionici pridržavaju propisanih mjera nošenjem zaštitne maske u zatvorenom prostoru, korištenjem sredstava dezinfekcije za ruke, izbjegavanjem rukovanja, ljubljenja i drugih bliskih kontakata s drugim osobama te izražavanjem sućuti članovima obitelji naklonom s propisane razdaljine - poručili su iz Podružnice gradskih groblja Zagrebačkog holdinga.

Glazbenik će biti pokopan u Aleji velikana na zagrebačkom Mirogoju, a zemljište za grob među zaslužnim građanima obitelji će ustupiti Grad Zagreb. Rajko će tako počivati pokraj Vatroslava Lisinskog, Ede Murtića, Dražena Petrovića i drugih velikana. Na tom dijelu Mirogoja cijene iznose i do 160.000 kuna, a troškove izgradnje i sprovoda pokriva obitelj. No, u Rajkovu slučaju, svoj doprinos dat će i Društvo hrvatskih skladatelja ispred čijeg sjedišta danima vijori crna zastava.

"To bi svakako bilo nešto što bismo podržali s obzirom na to da sasvim sigurno postoji veliki broj obožavatelja, prijatelja koji će idućih godina poželjeti posjetiti Rajkov grob. Mislimo da bi bilo dobro da to bude mjesto koje će se lako naći na groblju", kazao je Antun Tomislav Šaban, tajnik Hrvatskog društva skladatelja.

Pokop u Aleji velikana ima proceduru koja može potrajati. Rajkova obitelj odlučila se na kremaciju koja će biti sljedećeg tjedna na zagrebačkom krematoriju. No, kolege i prijatelji razmišljaju da se od Rajka oproste i uz ono što je on najviše volio, uz glazbu.

"Priredit ćemo jednu komemoraciju ili možda i koncert, još nemamo točnu definiciju toga, ali to će svakako biti u rujnu. Znači, kad se ljudi vrate s godišnjih odmora, s mora. Nema potrebe da žurimo i želimo samo da to bude dostojanstveno i primjereno Rajkovu značaju i veličini", izjavio je Šaban.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije