Nina Morić

'Moj sin ima sindrom otuđenja, govore mu da sam zlo i đavao'

Simona Chioccia/IPA/PIXSELL
03.11.2017.
u 17:30

Nina Morić radi u Milanu i skuplja potrebnu dokumentaciju za povratak skrbništva nad svojim sinom. Trenutačno Carlosa smije viđati jednom tjedno u trajanju od sat i pol uz nadzor supervizora

Hrvatska manekenka s talijanskom adresom po prvi je put progovorila o borbi za skrbništvo nad 15-godišnjim sinom Carlosom kojeg je dobila u braku s bivšim suprugom Fabrizijem Coronom (43) te o svom navodnom pokušaju samoubojstva, piše 24sata.hr. 

Ispričala je kako ju je Corona 2014. godine, kada ga je posjetila u zatvoru, pred djetetom bacio u zid, počeo gušiti i demolirati sve oko sebe. Policija je za sve okrivila nju no prava bitka počela je nakon što su talijanski mediji objavili da se u travnju 2015. godine pokušala ubiti.

- Nikad se nisam željela ubiti. Te sam se noći u stanu, nažalost, posvađala sa svojom majkom i popila tablete za umirenje, a Carlos, koji je sve to čuo i vidio u strahu je nazvao svoju drugu baku Gabriellu koja je pozvala policiju te mi zaprijetila da će sve učiniti da mi sin bude oduzet - rekla je Nina Morić (41) za Coverstyle.

Nakon dječakova svjedočenja skrbništvo je dobila njegova baka.

Nina je nastavila raditi u Milanu i skupljati potrebnu dokumentaciju za povratak skrbništva nad svojim sinom. Trenutačno Carlosa smije viđati jednom tjedno u trajanju od sat i pol uz nadzor supervizora. Ne smiju napustiti stan, a ako taj dan ne može vidjeti sina ili on otkaže posjet zbog bolesti, susret se ne može nadoknaditi.

Iako je pokušala kontaktirati bivšu svekrvu te je molila da se nađu na neutralnom terenu i dogovore, Gabriella je to odbijala.

- Moj stric Slavko Sakoman, jedan od najvećih stručnjaka na području psihijatrije, zgrožen je kako postupaju prema Carlosu. U Italiji odbijaju njegovo stručno mišljenje jer navodno nije dovoljno važno - ispričala je manekenka.

Ona nema nikakav uvid u Carlosovu amnezu, a jedino što zna je da mu su mu dijagnosticirali PAS (Parental Alienation Syndrom), odnosno sindrom otuđenja od roditelja koji se manifestira nizom psihičkih problema i poremećaja.

Odluka da ide na psihijatrijska vještačenja donesena je prije godinu dana nakon dječakova posjeta Hrvatskoj. Nina kaže da je navodno Gabriella zaključila da je tamo doživio traumu i da se mora podvrgnuti terapiji.

Bivši voditelj Klinike za psihijatriju, alkoholizam i druge ovisnosti na Svetom Duhu, Slavko Sakoman, ispričao je da je dječak u Novalji bio mažen i pažen.
- Ja mislim da je baka Gabriella kreirala svoj scenarij kako bi ga stavila pod kontrolu. Nakon tog ljeta svima nam je zabranjeno komuniciranje s malim s kojim sam se često čuo i koji je izvanredan dječak - kaže Sakoman.

Smatra da je Carlos na nekoj vrsti terapije.

- Sigurno ne pije tablete jer pati od mladenačke depresije već neke isključivo zbog tegoba koje su se razvile nakon odvajanja od mame. Bizarno mi je da mene, koji ga poznajem od rođenja i pratim njegov rast i psihičku situaciju, nisu pitali za mišljenje, ili se barem javili. On je jednostavno zbunjen bakinom manipulacijom i jako se boji. To što proživljava s bakom je patologija. Kao da ta gospođa teži da joj smisao života nakon smrti muža i otuđenja od dvoje problematičnih sinova bude bavljenje unukom. Institucije hitno trebaju reagirati - rekao je cijenjeni psihijatar.

Nina je ispričala kako baka prisluškuje svaki razgovor koji ona vodi sa svojim sinom. Dječak joj se obraća s 'gospođo', a ona njemu s 'gospodine'.

- Ne mogu vam opisati kako je to kad ti oduzmu dijete. Nekoga koga si rodio, koga voliš više od ičega u životu…. Nekog za koga živiš i kome bi dao svoje srce. Carlos ne smije imati nikakav odnos s mojima iz Hrvatske, a Gabriella mi je rekla da ga ne smijem previše zvati jer da ga ometam. Pazite, ne mogu ići niti na roditeljski sastanak, ne smijem plaćati ništa za sina, ništa ne smijem. Nisam mu bila niti na rođendanu, ne smijem mu ići na nogometne utakmice, gledati ga iz daljine - govori Nina i dodaje da joj je supervizorica rekla da baka govori pred dječakom da mu je majka nenormalna, da se treba ubiti te da je zlo i đavao.

Ipak, kaže da je napokon optimistična glede budućnosti jer je policija ovog puta na njezinoj strani. Dobiva podršku sa svih strana svijeta, većinom od nepoznatih ljudi.

U Italiji prati slučaj Nine Kuluz s kojom suosjeća jer prolazi slične stvari kao i ona.

- Mudro je odlučila što je otišla u Hrvatsku jer su u Italiji stvari puno teže. Ovdje vlada neviđeni rasizam prema ženama iz istočne Europe, pogotovo s područja bivše Jugoslavije. Znam kako je to kad je netko utjecajan - zaključila je manekenka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije