ISKRENA KAO I UVIJEK

Marijana Mikulić prepričala situaciju koju je doživjela sa sinom: Naoko divan dan a iznutra bolan i mučan

Marijana Mikulić
Davorin Visnjic/PIXSELL
06.01.2024.
u 11:08

Glumica često na društvenim mrežama dijeli informacije o novostima i napretku svog sina Jakova kojem je dijagnosticiran poremećaj iz spektra autizma, ali podijeli i trenutke koji nisu idealni i u kojima joj nije lako

Glumica Marijana Mikulić (42) na društvenim je mrežama često podijeli novosti novosti o stanju svog sina Jakova. Naime, Jakovu je dijagnosticiran poremećaj iz spektra autizma, a Marijana često govori o tome što prolaze kako bi njihovom sinu bilo lakše te kako on napreduje. Ima dana koji su lakši, ali ima i teških dana u kojima Marijani nije nimalo lako i sada je odlučila podijeliti s pratiteljima jednu situaciju iz svakodnevice u kojoj joj nije bilo nimalo lako i nije znala kako izaći na kraj. 

- Nisam od osoba koje se vole jaditi. Ovaj sadržaj ne služi tome. Nego da sličnima pokaže da nisu sami. Meni pomaže vidjeti takve stvari. Ljudi pišu da im znači isto kao i meni. Usponi i padovi su dio svačije svakodnevice. Samo su neke svakodnevice malo drugačije od drugih. Sadržaj vezan za autizam. Za našu svakodnevicu. Rutine, terapije, igračke, sadržaje. Objavljivat ću prema svom nekom osjećaju, ali i vašem interesu za isti. Hvala vam da ste tu. Na ovaj ili onaj način - napisala je glumica uz objavu u čijem je nastavku objavila s kakvim se problemom tog dana susrela sa sinom Jakovom, kako je reagirala, kako su joj prišli prolaznici i uz sve to nosila se s jakom migrenom. 

- Migrena, dan drugi, sad su učestale i traju po tri dana. Vani sunce. Valjalo bi u šetnju. Prvo razgovor sa srednjoškolcem. Gomilanje gradiva i ignoriranjem lektire nećeš ništa postići. (Što mislim generalno o našem školskom sustavu, sad nećemo načimati). Mozak mi pulsira dok me gleda ispod oko i samo čeka da završim. Idem s malim u nabavku, imam osjećaj da mi sunce kroz oči kopa pulsirajući mozak. U prolazu Jakov ničim izazvan gurne curicu koja prolazi u suprotnom smjeru. - Jakove ne smijemo gurati, to boli, treba reći curici oprosti. - Oplosti - dobacuje i nastavlja dalje. Ja se ispričavam ljudima. Natovarena ko kenja nosim stvari, jer eto htjela sam šetati umjesto ići autom. - ispričala je u objavi na Instagramu Marijana te u nastavku dočarala situaciju koja se odvijala na ulici dok je pokušavala Jakovu objasniti kako je vani toplo te bi bilo dobro da skine toplu majicu jer će se preznojiti.

- Odjednom je jako toplo. Hoću Jakovu skinuti duks - kreće dernjava. Stišćem ga i molim da se ne dere jer će se preznojiti. Dosta mi je kašlja, inhalatora, sirupa, svega. On se dere još jače. Kapituliram. Klečim nasred puta. On skakuće dalje. Sav je mokar.  Pokušam opet nakon par minuta. Jakove vruće je daj skini duks. Pogleda me, bez da trepne sam skida jaknu, pa duks. Oblačim mu natrag jaknu, nastavlja skakutati kao da ništa nije bilo. Na povratku doma kaže; ja želim tebezije doma (ja želim televiziju doma). Reko; ma briga me ajde doma gledati televiziju. Glava će mi rasprsnuti. I on krene u dernjavu. Neeeecee doma. A što hoćeš? Ja želiiiim. I tako u krug. Prolaznica pita hoće pas pomoći. Potpuno tupa velim mu; vidi Jaki pas. Tek par sati kasnije mi prolazi da je to s njom možda isto dijete s teškoćama u razvoju, a ono terapijski pas. Ali taj čas ja samo želim da Jakov ušuti, da dođem doma, da popijem nešto protiv bolova i pokušam im složiti ručak. Pokušam ga nositi, urla, težak je, glava mi puca. Počinjem i ja plakati. Sjedam na neku klupu. Grlim ga sva jadna jer sam ga par minuta ranije stiskala za male ruke od nemoći da saznam što hoće. Sjedimo, grlimo se i plačemo. Andrija nas grli. Tek nakon nekog vremena postajem svjesna da sam vani, ljudi, cesta...On se smirio. Nastavlja skakutati kao da ništa nije bilo. Ja potopljena. Pospremam namirnice, završavam ručak, pravimo cimet rolice, pulsiranje u glavi se smirilo, barem na koji sat. - ispričala je Marijana na Instagramu te je objavu zaključila sljedećim riječima:

-  Razmišljam kako je Jaki motorički zdrav, polako ali sigurno stalno pomalo napreduje, imamo sve što nam treba a ja sam u raspadu. I mislim kako li je svim onima s težim problemima i našim sustavom nikakve podrške. Inkluzije samo na papiru. Bio je ovo dan ko naš sustav podrške. Naoko divan i sunčan a iznutra tako težak, bolan i mučan. I lijep onoliko koliko smo ga mi sami učinili lijepim, našim crtanjem, cimet rolicama i tisućitim gledanjem prometnih znakova. Sutra je novi dan, prilika za novi početak. Ili kako mi je jedna psihologica u jednom vrtiću rekla: Još vi stignete biti dobra mama. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije