UŽIVAJU U ŠVEDSKOJ

Marijana Mikulić podijelila sinov novi uspjeh: Puno smo mi bitki dobili, ali još puno toga nas tek čeka!

Marijana Mikulić
Instagram
28.12.2022.
u 21:47

Marijana je podijelila na Instagramu fotografiju na kojoj je maleni Jakov i istaknula što je njezina prijateljica prvo primijetila na ovoj fotografiji

Glumica Marijana Mikulić s obitelji ove blagdane provodi u Švedskoj gdje vlada pravi zimski ugođaj u kojem njezini sinovi najviše uživaju, a pogotovo najmlađi Jakov. Marijana je podijelila na Instagramu fotografiju na kojoj je maleni Jakov i istaknula što je njezina prijateljica prvo primijetila na ovoj fotografiji.

- Jučer šaljem prijateljici fotku a ona će, između ostalog 'pa on gleda ful u kameru, on se smije'. Puno smo mi bitki dobili, ali još puno puno toga nas tek čeka! Želim nam ljube moja da srušimo sve barijere, da pomičemo granice, ma svjetove da pomaknemo! Izgubila sam snage i živaca za dva života, ali kada god sam mislila da ne mogu dalje ustala sam ko feniks! I opet ću i opet. Ti si naš svemirac koji je došao pokazati nam da možemo puno više nego mislimo - napisala je Marijana.

Kada je njezin najmlađi sin imao 18 mjeseci glumica je primijetila da je njegovo ponašanje za razliku od njegove braće u toj dobi drugačije. Primijetila je kako se često izolira u igri i ne komunicira, a uskoro su liječnici izrazili svoje sumnje da je u spektru autizma. Na Markovu trgu u Zagrebu nedavno je održan prosvjed roditelja djece s poteškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, u organizaciji Udruge Sjena.

Roditelji su od resornog ministarstva i Vlade ovim prosvjedom tražili poboljšanje skrbi i veća prava te su još jednom zatražili donošenje Zakona o inkluzivnom dodatku i Zakona o osobnoj asistenciji te žurno osiguranje pomoći i podrške roditeljima djece s teškoćama u razvoju, a na prosvjedu je sudjelovala i Marijana koja je kasnije na Instagramu napisala objavu o prosvjedu.

 

 

- Ograda koja dijeli osobe s invaliditetom i njihovu pratnju od vladajućih Stjerani kao u tor, prigodno, jer se vladajući otprilike tako prema njima i odnose. Dobro pretjerujem, možda se prema stoki odnose s nešto više empatije. Manje-više su došli samo oni kojih se direktno tiče, rekla bih prema broju okupljenih. Nijedne javne osobe da podrži prosvjed, nema Plenkija, nema ministara, možda su imali stanku za gledanje neke tekme pa nisu stigli Kažu portali incident – prosvjednici pokušali srušiti ogradu, glumica vikala tresem ogradu jer nemam kada ići u teretanu. Nadam se da su razumjeli ironiju te izjave. Jer ja imam fizički zdravo, motorički spretno dijete, koje ima „samo“ nespecificirani poremećaj u razvoju govora i razumijevanja. I stignem jako puno toga, pa i ići u j** teretanu. Mi osobno smo sretni da:  

-Jaki doživljava sebe i svijet oko sebe, ne na razini svojih vršnjaka, ali.. - da je sa svoje četiri godine počeo ponešto verbalizirati -da nalazimo načine komuniciranja pa su tantrumi sve rjeđi i blaži -da je Jaki na tom stupnju da može biti u odgojno obrazovnoj ustanovi, 4 sata, ali sretni smo -sretni da ga možemo odvesti svaki dan nakon vrtića na terapije, nekad i dvije, i pola tih terapija sami platiti cca 500 eura mjesečno A što je s onima koji nisu sretni kao mi? Što s onima koji su jedva pokretni, ili su pokretni ali mentalno apsolutno ovisni o drugima? Što je roditeljima i skrbnicima tih osoba? Što je sa osnovnim pravima na dostojanstven život, na rad, skrb?! Mnogi su na rubu egzistencije!! Iskreno svima želim da nikada na svojoj koži ne osjete ono što osjećaju i kako se osjećaju u ovoj državi osobe s invaliditetom, djeca s poteškoćama, i roditelji i skrbnici ovih osoba i djece!! Dvije poruke imam za vladajuće, posebno za one koji za ovaj resor donose odluke, zakone 1.NABIJEM VAS i vaše dosadašnje odluke i 2.Nećete nas više tako lako ušutkati jer ovo tek hvatamo zalet!! DOSTA JE BILO!!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije