Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Showbiz

Koliko je važna uloga oca u odgoju djeteta?

25. listopada 2020. u 10:28 0 komentara 46 prikaza
otac
Foto: Dreamstime

Djetetu je potrebna i očeva ljubav, poseban način utjehe i zabave koju samo očevi znaju da pruže. Jedan od načina kako otac pomaže u odgajanju djeteta je pružanje ljubavi podržavajući majku svog djeteta.  Povezujuće roditeljstvo ne funkcionira jednako dobro bez nježnog oca koji ravnopravno sudjeluje u odrastanju djeteta. Bez obzira što je mama prirodno više angažirana oko djeteta u ranim godinama, otac ipak ima veoma važnu ulogu, prenosi Avaz.

Tata je važan jer svojom podrškom stvara uvjete u kojima se mama može potpuno posvetiti potrebama djeteta. Osim što svu energiju usmjerava na dijete, mnoge majke se trude da udovolje potrebama i drugih ukućana, trude se da što prije nakon poroda nastave sa "starim" načinom života".

Pretjerano "trošenje" se javlja baš kod majki koje su najpredanije u novoj ulozi. Često razmišljaju ovako: "Mom djetetu sam toliko potrebana da nemam vremena da se istuširam."

Iako su u prvim mjesecima života djeteta može učiniti kako očevi imaju sporednu ulogu, nije tako. Očevi nisu samo zamjena za mamu kada je odsutna. Oni daju jedinstven doprinos u razvoju svog djeteta. Dijete ne voli jednog roditelja više nego drugog, ne voli oca manje od majke. Djeca oca vole drugačije nego majku. Ništa ne mjenja muškarca toliko, koliko ga mjenja transformacija u brižnog oca.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.