PRINCEZA OD WALESA

Kate Middleton prima preventivnu kemoterapiju, a ona se koristi kod nekoliko vrsta bolesti

23.03.2024.
u 16:25

Princeza od Walesa Kate Middleton otkrila je u petak da joj je dijagnosticiran rak, ali nije precizirala samu dijagnozu. Dodala je kako trenutno prima preventivnu kemoterapiju koja se koristi kod nekoliko vrsta rakova

Princeza od Walesa šokirala je sve objavom da ima rak u video poruci koju je objavila u petak. Kate Middleton (42) objavila je da je podvrgnuta 'preventivnoj kemoterapiji', a njezina je bolest uočena nakon operacije abdomena u siječnju.

Dr. Mangesh Thorat, zamjenik direktora jedinice za klinička ispitivanja Barts u centru za prevenciju raka na Sveučilištu Queen Mary, rekao je za Sky News: 'Nije baš uobičajeno, ali nije ni neuobičajeno otkriti rak nakon operacije'.

- To često nalazimo jer pretrage koje radimo prije operacije često imaju svoja ograničenja. Kad se stvari pogledaju pod mikroskopom, nakon što oduzmete organe, dobijete puno bolju rezoluciju i tada primjetite rak – dodao je.

Onkologinja Marleen Meyers za New York Post rekla je da je trenutno teško komentirati stanje princeze Kate jer se ne zna od koje vrste raka boluje niti u kojoj je fazi sama bolest. - Često dajemo preventivnu kemoterapiju za nekoliko vrsta rakova kako bismo pokušali uništiti stanice mikroskopske veličine koje se ne mogu vidjeti na pregledu, ali mogu rasti ako se ne liječe - objasnila je.

Nakon uspješnog uklanjanja kancerogenih ili prekanceroznih stanica, mikroskopske stanice raka se mogu zadržati u tijelu i rezultirati ponovnim rakom mjesecima ili čak godinama nakon početnog liječenja ili remisije. Preventivna kemoterapija, koja može trajati tjednima ili godinama, sustavno napada te stanice i eliminira bolest, smanjujući rizik od ponovnog nastajanja

Podsjetimo, Kate Middleton je u svojoj emotivnoj izjavi rekla kako je njezin medicinski tim savjetovao da se podvrgne preventivnoj kemoterapiji te da je u ranoj fazi tog liječenja, koje je počelo krajem veljače.

Preventivna kemoterapija, koja se naziva i adjuvantna kemoterapija, ima za cilj zaustaviti povratak raka. NHS kaže da se može koristiti za 'smanjenje rizika od povratka raka nakon radioterapije ili operacije', prenosi Daily Mail. Ona se najčešće koristi kod pacijenata s dijagnozom raka dojke, debelog crijeva ili jajnika.

Preventivna kemoterapija najčešće se daje kao intravenozna terapija ili u obliku tableta koje se krvotokom prenose u tijelu. Ovisno o vrsti, kemoterapija se može primijeniti u bolnici ili u udobnosti pacijentovog doma.

Postoji preko 100 vrsta kemoterapijskih lijekova. Svi djeluju na sličan način, cirkuliraju krvlju kako bi zaustavili reprodukciju kancerogenih stanica bilo gdje u tijelu ubijajući ih prije nego što se podijele i to ih sprječava u rastu te širenju u tijelu.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije