PROGLEDAJ SRCEM

Jim Caviezel nastupio u dresu Luke Modrića, evo što je sve ispričao u prepunoj Areni

29.05.2023.
u 07:20

Vjerski spektakl "Progledaj srcem, neka vatra siđe" u organizaciji Laudato TV-a privukao tisuće vjernika

Tisuće ljudi iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja gotovo pa do posljednjeg mjesta napunili su u subotu zagrebačku Arenu, u kojoj se održao molitveni dan "Progledaj srcem, neka vatra siđe". Bogat program u organizaciji Laudato televizije sastojao se od molitve, svećeničkih govora, pjesme i zanimljivih svjedočanstava, a trajao je od ranih popodnevnih pa do kasnih večernjih sati.

Posvećenje u Međugorju

Događanje je počelo u 14 sati molitvom te glazbenim zazivom Duha Svetoga u izvedbi Mateja Galića. Prvi govornik bio je fra Ivan Matić, a nakon njega govorili su fra Stjepan Brčina, vlč. Dražen Radigović i don Mijo Grozdanić. Karizmatični svećenici propovijedali su jednostavnim jezikom s puno humora te oduševili vjernike. Tijekom događanja u hodniku Arene 24 svećenika ispovijedala su sve one kojima je bila potrebna ispovijest i razgovor u četiri oka sa svećenikom.

– Cijeli dan provele smo ovdje, bilo je super! Najbolji nam je bio fra Ivan Matić jer je životan i zanimljiv te fra Stjepan Brčina, koji svoje nadahnute govore o vjeri uvijek začini humorom, vicevima pa se i nasmijemo – rekle su nam Zagrepčanke Martina i Marija.

Najviše pozornosti privukao je središnji dio događanja, svjedočenje Jima Caviezela, američkog glumca i zvijezde filma "Pasija", kojeg zbog velike posvećenosti katoličkoj vjeri neki zovu najsvetijim čovjekom u Hollywoodu.

Svojim izlaganjem Caviezel je zaintrigirao zagrebačku publiku, koja mu je jednoglasno skandirala. Val ovacija izazvao je i kada se skinuo u dres hrvatske reprezentacije s brojem 10, koji nosi njezin kapetan Luka Modrić. Jim Caviezel otkrio je u Areni svoju povezanost s Hrvatskom

Naime, baka njegove supruge Kerri Browitt podrijetlom je Hrvatica i upravo ga je ona podučila svetom otajstvu krunice koju, rekao je, često moli. Krunica suprugine bake Hrvatice, otkrio je u svom inspirativnom svjedočanstvu, pomogla mu je 1997. da dobije svoju prvu veliku ulogu u filmu "Tanka crvena linija" Terrencea Malicka. Prije snimanja "Pasije", filma Mela Gibsona, koji mu je 2004. godine promijenio život, odlučio je svoje životno poslanje posvetiti Djevici Mariji u Međugorju.

-Dest sam godina pokušavao uspjeti u Hollywoodu i šanse da dobijem ulogu bile su mi minimalne. Redatelj me pozvao k sebi u kuću na Beverly Hillsu. Sjedio sam u automobilu i molio krunicu suprugine bake. Kada sam završio, odlučio sam ući, no krunica mi je ostala u ruci. Pozvonio sam na vrata predivne haciende o kojoj sam samo mogao sanjati - započeo je svoju priču. Otvorila mu je starija gospođa za koju je mislio da je kućna pomoćnica. Oko vrata je imala Gospin medaljon.

-Osjetio sam senzaciju u srcu i odlučio joj pokloniti krunicu. Ona je počela plakati kada sam joj je dao. Rekla mi je da je ista osoba koja joj je poklonila Gospin medaljon, darovala i krunicu koja je pripadala Majci Terezi, no i da je krunicu izgubila te da se jutros Molila Bogu i Bogorodici da joj pošalje novu. U tom je trenu u prostoriju ušao Terrence Malick. 'Dušo, što nije u redu', pitao je i tada sam shvatio da mu je to supruga. Kada sam došao kući svojoj Kerri, rekao sam da imam jednu dobru i jednu lošu vijest. Dobra je bila da sam dobio ulogu, a loša da više nema bakine krunice- ispričao je Caviezel.

Ulogu koja će ga proslaviti, onu Krista u "Pasiji" Mela Gibsona 2004. dobio je nakon što ga je nazvao sam redatelj i kazao mu da želi da glavnu ulogu u kultnom filmu igra glumac koji ima 33 godine, kao i Isus u vrijeme svog uskrsnuća te koji ima iste inicijale (JC). Prije snimanja filma koji mu je promijenio život, dodao je Caviezel, odlučio je svoje životno poslanje posvetiti Djevici Mariji u Međugorju. 

– S čudom Međugorja upoznala me supruga i ondje sam svoj život i karijeru odlučio posvetiti Bogorodici – rekao je Caviezel te otkrio brojne detalje sa snimanja filma koji vjerno dočarava Kristovu muku i Uskrsnuće.

Prije snimanja, kako je rekao, mislio je da će mu najteže pasti učenje aramejskog jezika, no uloga je bila nevjerojatno fizički zahtjevna. Scenu razapinjanja, primjerice, snimao je više od pet mjeseci, a na zadnjem snimanju pogodio ga je grom pa je morao na dvije operacije srca.

– Kada sam nosio križ, imao sam osjećaj kao da ima 150 kilograma. Svaki dan bio je sve teži, urezivao mi se u rame dok ga nisam iščašio. U scenama bičevanja primio sam nekoliko udaraca. Bilo je fizički gotovo pa neizdrživo, no ja sam samo glumac koji je interpretirao Kristovu muku, a snagu su mi davale molitva i euharistija na setu. Sve ozljede i muke koje sam prošao dovele su me bliže Bogu – rekao je među ostalim Caviezel, čije je svjedočanstvo dotaklo tisuće okupljenih u rasprodanoj Areni.

Novi spektakl nagodinu

Program je završio oko 22.30 sati zajedničkom pjesmom i plesom, a organizatori su za 25. svibnja iduće godine u Areni najavili novi spektakl, veliki koncert vjerske glazbe.

– Bilo je doista lijepo. Najviše nam se svidio Jim Caviezel jer nismo znale da je toliko povezan s Hrvatskom. Dotakla su nas i izlaganja svećenika, najviše ono fra Radigovića koji nam je poručio da otpustimo svoje grijehe – rekle su nam mama Melita i njezina kći Antonija, kojima je ovo drugi put da zajednički pohode događaj. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije