GRAĐANI NEZADOVOLJNI

Javnost kritizira kako je princ Charles preko reda testiran na koronavirus, oglasio se ministar

Press Association/Pixsell
27.03.2020.
u 08:30

Britanski ministar zdravlja Edward Argar odgovorio je na kritike: "Koliko znam, njegovi simptomi, njegovo stanje, ispunjavaju kriterije".

Velika Britanija je u četvrtak rekla da prijestolonasljednik princ Charles, koji ima koronavirus, nije testiran preko reda,  jer njegovi simptomi i zdravstveno stanje ispunjavaju kriterije. Test je ranije ovog tjedna pokazao da je Charles, 71, zaražen koronavirusom, ali je dobrog zdravlja i ima blage simptome. Sada je u samoizolaciji u dvorcu u Škotskoj, zajedno sa suprugom Camillom, čiji je test negativan, objavio je njegov ured.

Na pitanje zašto se nasljednik britanskog prijestolja mogao testirati, dok se milijuni zdravstvenih radnika na prvoj crti borbe protiv bolesti ne mogu, britanski ministar zdravlja Edward Argar odgovorio je: "Koliko znam, njegovi simptomi, njegovo stanje, ispunjavaju kriterije".

"Princ od Walesa nije išao preko reda", rekao je Argar za Sky vijesti. Prema savjetima na internetskoj stranici Škotske nacionalne zdravstvene službe, većina ljudi sa simptomima virusa jednostavno dobije upute da ostanu kod kuće i neće ih testirati.

"Općenito, na COVID-19 testirat ćete se samo ako imate ozbiljnu bolest koja zahtijeva prijem u bolnicu", navodi se u savjetu. Vodeći škotski medicinski dužnosnik rekao je da postoje klinički razlozi zbog kojih su kraljevske osobe testirane, a kraljevski izvor rekao je da je Charles testiran zbog svoje dobi i povijesti bolesti te odbio dati dodatne detalje. Međutim, na društvenim medijima pojavile su se kritike odluke o testiranju kraljevskih osoba dok je drugima zbog nedostatka testova to uskraćeno.

"Želimo mu dobro, ali ovo je nacionalna kriza kojom smo svi zahvaćeni i u kojoj svi riskiramo da izgubimo najmilije", poručila je na Twitteru skupina iz kampanje Republika, koja želi ukinuti monarhiju. "Sada je vrijeme za jednak pristup medicini. Nema iznimaka."

Smatra se da Charles nije vidio svoju majku, kraljicu Elizabetu (93), otkad ju je mogao zaraziti virusom. Ona boravi u svojoj rezidenciji dvorca Windsor, zapadno od Londona, sa suprugom, 98-godišnjim princem Philipom. Buckinghamska palača rekla je da je kraljica dobrog zdravlja, a britanski listovi objavili su slike kako drži telefon dok na daljinu drži redovitu tjednu audijenciju s premijerom Borisom Johnsonom.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije