SPEKTAKL

ETNOFEST Neum
 - Inspiracija za estradne zvijezde u regiji i šire

etnofest
Foto: Frano Matić
1/10
19.08.2014.
u 09:40

Festival koji je izašao iz svoje punoljetnosti postao je nadasve prepoznatljiv glazbeni događaj

Još se jednom pokazalo kako je Neum zaista pravi festivalski grad i mjesto u kojem prednjače turizam i kultura, a sve to uz jako veliku želju brojnih glazbeno- pjevačkih zvijezda iz cijele regije da budu dio tog karnevalskog spektakla u jedinom bh. gradiću na moru. To bi ukratko i bila ocjena netom završenog 19. izdanja Hrvatskog glazbenog festivala Etnofest Neum 2014. koji je ponovno u jednom prekrasnom ozračju, na obali hotela “Zenit” u Neumu, okupio sve same zvijezde iz svijeta glazbe, pjevanja i zabave kako iz BiH tako i iz Hrvatske. Stoga su svi na početku pozdravili podatak da je Etnofest u Neumu već izašao iz punoljetnosti i polako ulazi u svoje zrele godine.

Opet se vidjelo kako najbolji pjevači iz regije jedva čekaju da dođu u Neum gdje su nakon toliko godina kao na domaćem terenu pa se onda sve to pretvori u jedno veliko druženje uz dosta pjesme, plesa i igara na pozornici koja je i ovaj put onako tik uz more okupila više od dvije tisuće posjetitelja te brojne goste i uzvanike iz javnog, političkog, sportskog i svijeta šou biznisa.

Zvijezde na okupu

Među brojnim gostima i uzvanicima bili su i predsjednici oba HDZ-a i predsjednički kandidati za člana Predsjedništva BiH Dragan Čović, Martin Raguž, premijer HNŽ-a Denis Lasić, Dragan Vrankić…, a kao gošća iz RH u Neumu je bila i Vesna Škare-Ožbolt. “Kultura i turizam od Neuma čine mediteranski grad koji i dalje može biti samo kao turističko mjesto uz očuvanje kulture, narodnih običaja, okoliša i čistog mora. Uživajte u ljepotama našeg grada”, poručio je u svom pozdravnom govoru neumski načelnik dr. Živko Matuško i tako službeno otvorio ovogodišnje izdanje Etnofesta. Na pozornici su se predstavila brojna već provjerena pjevačko-glazbena imena kao što su neumorni Mate Bulić, Livio Morosin, Alen Vitasović, Vlado Kalember, Ana Rucner, Dražen Žanko, Vuco, Jasmin Stavros, Meri Cetinić, Mladen Burnać, Zoran Jelenković, Dragan Bukmir i Ferali, Dario Plevnik, Darko Domijan… Neumskom su se festivalu vratili i Zdravko Škender, Helena Bastić…, a ovacije u publici svojim je nastupom izazvala i zgodna Dora Bačić sa skladbom “Trofej”. Na visini zadatka su bili i Ine Tadić i hercegovački bećari, Razbijači čaša, kao i klape Krš, Lira, Neum.

Pod posebnom prismotrom publike, ali i medijskih kuća bili su Ana Rucner i Vlado Kalember koji su nastupili u duetu sa skladbom “Ljubio bih nemam koga” koji su odmah mnogi nekako povezali i s njihovom nedavnom rastavom braka. “Ovaj duet je planiran još dosta ranije, ali evo tek smo ga sada realizirali. Volim raditi umjetnost s umjetnikom, i to bez obzira jesmo li mi skupa ili ne, a ovakvi dueti me opuštaju između mojih nastupa s viončelom. Ipak se u budućnosti vidim sa svojim instrumentom, a raduje me i to da više nisam stranac u Neumu i na ovom jako dobrom festivalu”, rekla nam je Ana koja se iza pozornice i prije samog nastupa nije odvajala od svoga sinčića, a u nekoliko navrata došaptavala se i sa svojim sada već bivšim suprugom Vladom Kalemberom. Kao i svih ranijih godina posebno je raspoložen bio legendarni Mate Bulić koji je ovaj put nastupio s novom skladbom “Ljubim tebe Slavonijo”.

I odmah se po reakcijama publike i brojnih obožavatelja vidjelo kako je to novi hit Mate Bulića kojega smo i upitali ima li uopće neki dio Hrvatske i BiH koji nije opjevao u svojim pjesmama. “Pa dobro ste to primijetili, možda i nema. Uvijek se pojavi neka nova situacija i nova inspiracija, a što me stalno vuče naprijed.

Jako je važno da je Etnofest u Neumu ne samo opstao, već i dosta ojačao, a što je dobra podloga da čuvamo naše blago i baštinu koji su zaista neizmjerni”, istaknuo je Mate koji će uskoro postati i djed, a što ga neizmjerno veseli i što mu je, kako je rekao za ‘Večernjak’, već sada izmijenilo život.

Opstao i ostao

“Do sada su mi mnogi govorili kako je to biti djed, a, evo, jedva čekam da mi se porodi kći pa bi već početkom siječnja u moj život ušli i unuci. Kada sam i doznao da ću postati djed, vjerujte da ne mogu opisati kakav je to osjećaj.

Stoga ću, eto, prvi put otkazati već tradicionalnu turneju po Australiji u siječnju sljedeće godine, a sve kako bi bio tu uz kćer i obitelj pri porodu”, veselo je zaključio Mate Bulić. Na visini zadatka bio je i voditeljski dvojac Mario Sedmak - Tea Kuzmanić. Po završetku službenog dijela festivala u bašti hotela “Zenit“ uslijedila je i večera te druženje sudionika Etnofesta i gostiju. Organizatori Etnofesta u Neumu su Općina Neum, Hercegovačko-neretvanska županija i Umjetnička organizacija HIPI HOP Zagreb.

Ključne riječi

Komentara 1

SO
Sos
09:31 20.08.2014.

Sto je REGIJA a sto SIRE? Festival yugoslovena

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije