‘War Child’

David Bowie je tijekom rata u BiH skretao pozornost svijeta na stradanje djece

14.01.2016.
u 07:15

Bowie je zajedno s kolegom Brianom Enom poduzimao aktivnosti kako bi se skrenula pozornost na stradanje djece u ratu u BiH

Glazbena ikona David Bowie, koji je preminuo u ponedjeljak, tijekom rata u BiH angažirao se u humanitarnoj misiji.

Bowie je u tom ratnom razdoblju kontaktirao tadašnjeg premijera BiH Harisa Silajdžića s kojim se sastao u Londonu i iskazao potporu narodima BiH, posebice suosjećajući s patnjama djece.

Pavarotti i Eno

Bowie je zajedno s kolegom Brianom Enom poduzimao aktivnosti kako bi se skrenula pozornost na stradanje djece u ratu u BiH.

“Činjenica je da je Bowie bio ne samo originalan glazbenik, već i dobar čovjek. Pomagao je BiH, a sastanak u Londonu organizirao je Brian Eno. Teško mi se prisjetiti svih detalja tadašnjeg sastanka, ali se radilo o projektu “War Child” koji je vodio Luciano Pavarotti. Ovo je prilika da se sjetimo i Pavarottija jer su zaista i jedan i drugi pomogli BiH u tim teškim trenucima”, kazao je za portal Klix.ba Haris Silajdžić.

David Bowie je nakon rata u Bosni 1997. godine snimio kampanju za projekt pod nazivom “Let Us Play” organizacije “War Child”.

Kampanja je za cilj imala skretanje pozornosti na užase koji su se dogodili u BiH, kao i prikupljanje novca u humanitarne svrhe za razne akcije poput obnove sportskih igrališta i slično.

Videoporuka

“Iako oružja više nema, djeca BiH i dalje nose težak teret rata. Oni su bili žrtve užasnih zločina, njihove kuće, škole i igrališta su uništeni, a suočavaju se sa smrtonosnom realnošću šest milijuna mina posijanih na poljima na kojima su se igrali. Organizacija “War Child” pomaže ovoj djeci, mi gradimo njihove kuće. Molimo vas, potpomognite ovaj projekt”, poruka je Davida Bowieja u videu snimljenom za organizaciju “War Child”.

Na inicijativu organizacije “War Child” 1997. godine u Mostaru je u zgradi osnovne škole otvoren Muzički centar Pavarotti. Ovaj projekt zdušno su podržali slavni tenor Luciano Pavarotti, glazbeni producent Brian Eno, Peter Gabriel te članovi slavnog sastava U2 kao i drugi umjetnici.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije