tužni

Brojni kulturni radnici opraštaju se od Mustafe Nadarevića

Ivana Kaurloto, Storypress
22.11.2020.
u 19:08

Nakon što je jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih i regionalnih glumaca Mustafa Nadarević preminuo u 77. godini nakon duge borbe s teškom bolešću, brojni kulturni djelatnici oprostili su se od njega.

Vijest o njegovoj smrti potvrdio je glumac Moamer Kasumović na svojoj Facebook stranici.

Direktor Kamernog teatra 55 i bh. glumac Emir Hadžihafizbegović za Nadarevića je kazao da mu je taj veliki čovjek i glumac bio uzor i brat, ali i njegov glumački alter ego, javlja Fena. 

- Prije gotovo 40 godina radili smo prvi put na filmu "Otac na službenom putu" Emira Kusturice. Kasnije ćemo raditi još nekoliko filmova. Radili smo u Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji, kakva je to glumačka veličina bila - napisao je.

Podsjetio je i da su zajedno radili 12 godina kultnu seriju "Lud zbunjen normalan" te da se roman može napisati s tog seta koji je trajao toliko godina.

Bosanskohercegovački režiser Jasmin Duraković kazao je da je za njega ovo tužna nedjelja jer je otišao Mustafa Nadarević.

- Odrasli smo uz njega i njegove uloge u TV serijama i filmovima. Suradnju s njim na mome prvom igranom filmu "Nafaka" pamtim zauvijek. Kao i njegovo oduševljenje kada sam mu ponudio da igra Izeta u seriji "Lud, zbunjen, normalan" - napisao je Duraković.

Kaže režiser da je Nadarević bio oduševljen tekstom Feđe Isovića i lako se bilo, uime FTV-Fist produkcije, dogovoriti s njim budući da je on i glumac Senad Bašić, prvi ušao u projekt.

- Imali smo i još neke planove za zajedničke projekte, ali eto nije bila takva nafaka. Puno će nam, svima nama, koji smo s njim radili i drugovali nedostajati! Bio je glumački i ljudski velikan - napisao je Duraković.

Glumac i bivši direktor Pozorišta mladih Sarajevo Nermin Tulić na Twitteru je samo kratko napisao "Neka ti je laka zemlja Glumčino...The rest is silence...", dok se bh. režiser Dino Mustafić s njim kratko oprostio i napisao "Zbogom dragi i dobri Mujice! Nek' ti je laka zemlja".

Bh. glumac Senad Bašić, koji je s Mustafom Nadarevićem glumio u brojnim filmovima kaže da je  duboko potresen viješću o smrti glumačkog velikana i njegovog prijatelja.

Kako su objavili mediji, Bašić je kazao da je odlazak Nadarevića ogroman gubitak za bh. i regionalno glumište.

- Svoje najbolje uloge Mustafa je ostvario u BiH, počevši od "Mirisa dunja" pa nadalje. On kao da je bio pupčanom vrpcom vezan za Bosnu. Njemu je Bosna bila prava majka - kazao je Bašić.

Dugogodišnja Nadarevićeva prijateljica, glumica Mirjana Karanović, kazala je za Nova.rs da će ga dugo pamtiti kao dobrog glumca i dobrog čovjeka.

- Ja sam sa Mujicom radila "Oca na službenom putu", i te suradnje se sjećam i dan danas, iako je to bilo davno, ali u međuvremenu smo se dosta viđali. Kad god je bilo nekih predstava, premijera. On je kao glumac poseban, zaista poseban, i zaista veliki. I dugo ćemo ga pamtiti po svemu što je uradio. Bio je dobar čovjek, to je ono što je isto važno, pored toga što je bio dobar glumac. Mnogo glumaca je u posljednje vrijeme otišlo, tuga je to. Tužno je kada neki veliki ljudi odlaze. Laka im zemlja - zaključila je Karanović.

Jedan od najpoznatijih hrvatskih glumaca Rade Šerbedžija kazao je medijima da je prije deset dana razgovarao s njim, ali uvijek je bio veseo, smijao se i govorio "Čuvaj se", kao da njemu nije ništa.

- Bio je vedar, divan čovjek. Bio je kum mog Danila. Bili smo cimeri kad smo bili mladi, zajedno smo stanovali na prvoj i drugoj godini Akademije. Dijelili smo sve i svašta. Ne znam što bih uopće rekao, neobjektivan sam. Jako sam ga volio, kao i svi. I on je volio ljude. Bio je stvarno čudo i od čovjeka i od glumca. Tako poseban glumac - rekao je Šerbedžija.

Mustafi Nadareviću dijagnosticiran je karcinom pluća, nedavno je otpušten iz bolnice i bio je u kući u Zagrebu, a kako su pisali mediji nije izlazio iz kuće zbog epidemiološke situacije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije