MOSTRA

SF triler "Gravity" otvara 70. filmski festival u Veneciji

Gravity
27.08.2013.
u 21:32

Za Zlatnog lava natječe se dvadeset naslova iz svih dijelova svijeta, a o pobjednicima odlučuje žiri pod predsjedovanjem Bernarda Bertoluccija

Projekcijom dugo odlaganog svemirskog trilera “Gravity”, s Georgeom Clooneyjem i Sandrom Bullock, u režiji Alfonsa Cuaróna, započinje večeras 70. filmski festival u Veneciji.
Iako ima samo dva glumca, film “Gravity” dugo je nastajao jer su Cuarón i njegov snimatelj Emmanuel Lubezki tražili zadovoljavajući način da ovu priču o astronautima koji ostanu plutati svemirom nakon što njihovu letjelicu pogodi meteroska kiša prikažu u 3D tehnici. Tako će premijera 80 milijuna dolara skupog SF filma biti prvo 3D otvaranje u povijesti festivala.

U sjeni Cannesa

A festival u Veneciji nije samo jedan od tri najveća festivala (preostala dva su, naravno, u Cannesu i Berlinu), nego je i najstariji, pa će obljetničko 70. izdanje proteći u znaku prisjećanja na njegovu povijest. Pokrenuo ga je 1932. talijanski poslovni čovjek i političar Giuseppe Volpi i otada se festival krajem kolovoza ili početkom rujna održava na otoku Lido.
  Tijekom sedam desetljeća postojanja festival je imao uspone i padove - ove druge im je prilično zadavao glamourozniji i razvikaniji festival u Cannesu - ali status jednog od najvećih nikada nije bio doveden u pitanje. Želeći i sam profitirati na “zvjezdanoj prašini”, festival je tijekom 1990-ih godina također napravio veliki iskorak prema hollywoodkim filmovima i zvijezdama koji su sudjelovali izvan konkurencije, ali danas to više nije tako izraženo; što zbog stava direktora Alberta Barbere, što zbog toga da su veliki američki studiji shvatili da im Cannes osigurava najveću moguću promociju.

Pobjednici 7. rujna

Za glavnu festivalsku nagradu Zlatnog lava i popratne  u selekciji konkurencije natječe se dvadeset naslova, od toga nekih dobro poznatih junaka. Stephen Frears predstavit će novi film Philomena”, Terry Gilliams prikazat će “Zero Theorem”, s Tarantinovim otkrićem Christophom Waltzom u glavnoj ulozi,  glumac James Franco debitirat će kao redatelj filmom “Child Of God”, a posebna poslastica za ljubitelje istočnjačkog filma bit će novi rad tajvanskog “meditativca” Tsai Ming-Lianga “Jiaoyou” (Psi od slame). O pobjednicima će odlučivati žiri pod predsjedovanjem Bernarda Bertoluccija, a bit će proglašeni 7. rujna.

Nagrada Andrzeju Wajdi

Poljski redatelj Andrzej Wajda dobitnik je nagrade Persol koja se tradicionalno dodjeljuje legendama svjetskog filma.  Prethodno je u Veneciji već osvojio Zlatnog lava za životno djelo 1998. godine, a 2000. je dobio Oscara za životna postignuća. Godine 1981. osvojio je Zlatnu palmu u Cannesu za film “Čelični čovjek” u kojem je vođa Solidarnosti Lech Walesa glumio samoga sebe. Najveći je poljski redatelj u povijesti.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije