Mostar

Šetalište i trg bit će jedni od najljepših koji postoje u BiH

Šetalište
08.05.2013.
u 10:37

Šetnica je duga 300 i 14 metara široka, gradi se posljednje dvije godine, a radovi su procijenjeni na oko 800.000 maraka

Radovi na Ulici Nikole Šubića Zrinskog, koja se proteže od Španjolskog trga do Trga hrvatskih velikana, koji su počeli prije nešto više od dvije godine, uskoro bi trebali biti privedeni kraju. Naime, već u lipnju ulica koja glasi kao jedna od najljepših gradskih šetnica trebala bi poprimiti svoj finalni izgled.

Privlačan izgled

Dok su se ovi radovi izvodili, u međuvremenu je uređeno nekoliko ulica, zgrada, površina u užem središtu čime je grad poprimio mnogo privlačniji izgled. Otvorena je Gradska vijećnica, Španjolski trg, popločan je nogostup od Gimnazije do Vijećnice, uređeni su parkovi, a sa završetkom ovog projekta bi se uvelike proljepšao cijeli taj dio grada. Tijekom protekle dvije godine dužinom šetnice je izliven betonski zid uz park Zrinjevac, radnici su zamijenili cjelokupne podzemne instalacije, te s istim kamenom krečnjakom kojim je urađen i Španjolski trg popločali šetnicu dugu 300 metara i 14 metara široku. Uz 3500 četvornih metara, koliko je postavljeno na Španjolskom trgu, ugrađeno je 4200 m2 kamene obloge, čime je Mostar dobio jedan od najljepših trgova i šetnica u BiH. Kako ulica ima namjenu šetališta, a ne prometne ulice, postavljene su i hidraulične prepreke, s tim da su za vozila koja idu prema stambenim objektima u toj ulici izdane dozvole. Izgledu je doprinijela i nova rasvjeta, zelenilo uz platane kao i 34 nove svjetiljke s poboljšanim ekološkim i ekonomskim karakteristikama. Ukupni troškovi uređenja procijenjeni su na oko 800.000 KM. Iz Gradske uprave su kazali da je projekt trebao trajati 210 dana, ali je zbog nešto dužeg provođenja međunarodnih natječaja za nabavu rasvjete te osiguravanja financijskih sredstava za pojedine faze projekta, nešto produžena. Zbog složenosti izvedbe projekta i problema u kojima se nalazi gradski proračun, moglo se i očekivati da će se rok za završetak radova prolongirati.

Još projekata

Objekata za uređenje u Mostaru ima još nekoliko, poput Gradske kuće, bivše zgrade Sveučilišne knjižnice, čija je obnova planirana sa završetkom obnove unutrašnjosti Glazbene škole na Musali. - Iako su sredstva za ta dva projekta, još prije više od godinu, obećala osigurati ministarstva vanjskih poslova RH, Turske i BiH, sve je do sada ostalo na obećanjima, naveli su iz Gradske uprave.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?