Posredovanje

Šefica MMF-a optužena za zloporabu položaja i ovlasti

Christine Lagarde
Reuters
05.08.2011.
u 08:23

Christine Legarde navodno je za financijsku arbitražu sastavila posebnu porotu te time omogućila francuskom tajkunu dobit od 240 milijuna eura

Šefica Međunarodnog monetarnog fonda optužena je za navodno posredovanje u sporu između francuskog tajkuna Bernarda Tapiea i banke Credit Lyonnais 2007. godine. Francuski sud, javlja CNN, ispitat će umiješanost MMF-ove čelnice u aferu. Tapie, bivši televizijski voditelj i vlasnik nogometnog kluba koji je 90-ih sjedio na čelu Adidasa, optužio je banku Credit Lyonnais za prijevaru i profitiranje od prodaje njegove tvrtke 1993. godine nudeći novim vlasnicima kredite posebne kamatne stope. U aferu je automatski, kao vlasnik banke, upletena i francuska vlada koja je još 1995. spasila banku od propasti.

Legarde, bivša ministrica financija, odlučila je sastaviti posebnu porotu za arbitražu koje je 2008. godine odlučilo je kako banka kao odštetu Tapieu mora isplatiti 240 milijuna eura. Šefica MMF-a optužena je za zloporabu položaja i ovlasti, a sve zbog navodnog povlađivanja Tapieu, dugogodišnjem podupiratelju francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, te zbog organiziranja privatne arbitraže u sporu od javnog interesa. Uza sve to Legarde je obećala parlamentarnoj komisiji kako Tapie nikada neće dobiti više od 30 milijuna eura.

- Ova istraga neće dokazati ništa drugo nego nevinost Christine Legarde - komentirao je odvjetnik šefice MMF-a, a izvršni odbor MMF-a na slučaj sadašnje šefice osvrnu se komentarom kako ne mogu komentirati slučaj te kako se nadaju da istraga francuskog suda neće Legarde ometati u obavljanju dužnosti generalnog direktora.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije