PAPA U HRVATSKOJ

Sedam Kardumovih na dočeku Svetog Oca

Papa
VL FOTO
Autor
Sonja Hoffman
05.06.2011.
u 11:51

Uz predsjednika Josipovića i kardinala Bozanića papu je dočekala i sedmeročlana obitelj Kardum čiji je najmlađi član Mihael papi darovao cvijeće

– S velikom radošću dolazim među vas kao hodočasnik u ime Krista – prve su riječi koje je uz blagoslov Benedikt XVI. uputio Hrvatima stigavši Alitalijinim avionom u Zračnu luku Zagreb u subotu nešto prije jedanaest sati.

Na izlasku iz zrakoplova dočekao ga je predsjednik Ivo Josipović, a potom i kardinal Josip Bozanić te predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Marin Srakić.

Papu je na izlasku iz zrakoplova dočekala i sedmeročlana obitelj Kardum u turopoljskoj narodnoj nošnji čiji je najmlađi sin Mihael Svetom Ocu u znak dobrodošlice darovao buket cvijeća u bojama hrvatske zastave okružene žutim cvijećem.

Mališan je Benediktu XVI. otkrio i da, kada odraste, želi biti pilot zrakoplova u kojem leti papa.

– Nismo spavali mjesecima kada smo doznali da ćemo dočekati papu – rekli su uglas Klaudija i Ivan Kardum te dodali da se nakon susreta sa Svetim Ocem osjećaju mirno i blagoslovljeno.

Na pozornici su Benediktu XVI. dobrodošlicu među ostalima zaželjeli i predsjednik Sabora Luka Bebić, premijerka Jadranka Kosor, Darko Milinović, Gordan Jandroković, Božidar Pankretić, Željka Antunović, Milan Bandić te predstavnici Hrvatske biskupske konferencije.

Hrvatska se raduje

Uslijedio je pozdravni govor predsjednika Josipovića:

– Dobro došli u Hrvatsku. Hrvatska je počašćena i raduje se vašem dolasku – rekao je i nastavio:

– Iznimna mi je čast da mogu biti domaćinom u vašem državnom posjetu, a kao predsjednik dijelim i radost milijuna hrvatskih vjernika katolika koji vas danas dočekuju kao Svetog Oca u pastirskom pohodu.

Istaknuo je da dolazak Svetog Oca pada u sretnom trenutku kad Hrvatska slavi 20. obljetnicu uspostave suvremene demokratske države.

– Obljetnica je to koja se poklapa sa zaključenjem naših pristupnih pregovora s EU. Došli ste, Vaša Svetosti, u trenutku kada se na sada već bliskom obzoru jasno vidi ostvarenje potpunog formalnog političkog urastanja moderne Hrvatske u svijet kojemu Hrvatska kulturno oduvijek pripada – kazao je Josipović.

Dodao je i da je ranim priznanjem Hrvatske kao države u trenucima koji su bili presudni ne samo za nastanak nego i za opstanak moderne hrvatske države Sveta Stolica odigrala ključnu povijesnu ulogu.

Velikodušni u opraštanju

– Oslanjajući se na svoje kršćanske korijene suvremena Hrvatska želi biti velikodušna u opraštanju svojim susjedima, jer u opraštanju nalazimo put pomirenja, a u pomirenju uzajamnu dobrobit – naglasio je Josipović. Uslijedio je prvi govor pape Benedikta XVI. Ceremoniju papina dolaska pratilo je i 400-tinjak vjernika velikogoričke župe blaženog Alojzija Stepinca.

– Mi pratimo svaki papinski posjet – rekao je župnik Josip Rožman te nam otkrio da je buket za papu u hrvatskim i vatikanskim bojama bio njegova ideja:

– Za mene je Hrvatska pupoljak okružen svetom žutom bojom – objasnio je.

Nakon što je papa napustio zračnu luku, brojnim okupljenim novinarima obratila se premijerka Jadranka Kosor:

– Ovo je velik dan za Hrvatsku. Čuli smo riječi potpore i ohrabrenja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?