INTERVJU SULEJMAN TI

SDP, SNSD i HDZ BiH su naš prvi izbor za formiranje vlasti

sulejman tihic
Arhiva VL
27.10.2010.
u 08:04

- Ja činim sve da se HDZ BiH uključi u vlast, ali ne možemo dopustiti da oni diktiraju uvjete kao da imaju 50 posto glasova u cijeloj BiH - rekao je Tihić

Pregovori o formiranju vlasti polako se zahuktavaju. Lider SDA Sulejman Tihić ističe da će se ključni razgovori voditi između četiriju stranaka koje su dobile najveću potporu birača - SDP-a, SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH. Njegov je stav da osnova nove vlasti treba biti travanjski paket i dijelovi prudskog procesa.

Proteklih dana imali ste niz bilateralnih susreta s drugim stranačkim čelnicima. Imate li već stav o tome hoćete li i s kim krenuti u formiranje vlasti na svim razinama?

-Predsjedništvo SDA će u četvrtak donijeti konačan stav s kim ići u pregovore o formiranju nove vlasti na svim razinama. Međutim, u pripremi ove sjednice, na stranačkom kolegiju, zauzeli smo stav da, prije svega, trebamo ići u razgovore s, uvjetno kazano, izbornim pobjednicima jer u BiH nikada nema jednog, nego najmanje tri, a nekada i četiri, pa i pet izbornih pobjednika. Uz SDA, tu ponajprije mislim na SDP, SNSD i HDZ BiH. U prvom krugu mi ćemo obaviti i već smo krenuli u neslužbene razgovore s nekima od tih stranaka, a u petak ću razgovarati i s predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom.

Što je to o čemu će ovisiti s kim ćete ići u formiranje vlasti?

-Mi ćemo napraviti ono što, po nama, treba biti programska osnova buduće koalicije, bez ambicije da pravimo neke velike programe. To je u prvom redu travanjski paket ustavne reforme i dijelovi nedovršenog prudskog procesa. Kada kažem travanjski paket, onda tu ponajviše mislim na prijedlog amandmana na Ustav BiH, izmjene Zakona o Vijeću ministara u smislu stvaranja funkcionalnije vlade i izmjene Izbornog zakona BiH. A ono što bi trebalo uzeti iz prudskog procesa jesu pitanja državne i vojne imovine, zakon o popisu stanovništva, koji smo također bili skoro u potpunosti dogovorili. Ako bi se sve to prihvatilo, imali bismo jedan pozitivan zamah i meni bi onda manje bilo važno koliko će tko dobiti pozicija u vlasti i tko će biti na čelu kojeg ministarstva.

Teško je očekivati da stranke iz RS-a pristanu na sve to o čemu govorite kao o osnovi za koaliciju. Što ako ne bude pozitivnog odgovora na vaš prijedlog?

-Sve stranke iz RS-a su prihvatile travanjski paket. Javno se danas priča nešto drugo, ali oni su svjesni da je potrebno izvršiti ustavnu reformu i da možemo prestati s tom pričom samo ako provedemo onaj realni dio ustavne reforme, a to je travanjski paket. Pretpostavljam da bi tu hrvatski političari imali određene primjedbe i zato ističem da bi se travanjskom paketu neke stvari mogle dodavati ili oduzimati. Pri tome ističem da mi u ovoj fazi ne bismo navodili konkretna rješenja, već bismo kazali da su travanjski paket i prudski proces osnova.

U javnosti se stječe dojam da je koalicijski dogovor između SDA i SDP-a već postignut?

-Mi nismo imali službene razgovore. Ja jesam imao susrete sa Zlatkom Lagumdžijom i mi u SDA smo spremni ići u tu koaliciju, ali ne po svaku cijenu. Ta koalicija je moguća na ravnopravnim osnovama, bez obzira što oni imaju nešto više zastupničkih mandata. Mislim da kod SDP-a postoji takva spremnost. Uostalom, toliko imamo složenih problema u državi da nam je potrebna velika koalicija i svaka druga varijanta ne bi bila funkcionalna. Teško se mogu ostvarivati ciljevi ako je neka od ove četiri stranke koje su dobile najveće povjerenje birača - u oporbi.

Posljednjih se dana čuju pozivi upravo za stvaranje velike koalicije koja bi imala i dvotrećinsku većinu u državnom Parlamentu, dovoljnu za izglasavanje ustavnih promjena. Je li to realna opcija i je li ju SDA spremna podržati?

-Na sceni su neki blokovi, bilo nacionalni ili politički i realne su šanse da imamo takvu koaliciju koja će brojati dvije trećine zastupnika. Naš je sustav takav da zahtjeva i etničku i entitetsku većinu. Samim tim taj se broj zastupničkih mandata penje blizu dvije trećine. Samo ove četiri stranke imaju 26 zastupnika, što je blizu dvije trećine. Ako tome dodamo i koaliciju HDZ 1990. - HSP BiH, to su već dvije trećine zastupnika.

Kako gledate na sve učestalije zahtjeve, pa čak i apele za stvaranje svehrvatske koalicije u BiH?


-Unutar bošnjačkog biračkog tijela postoji više jakih stranaka i ne smeta da neka od njih bude i u oporbi. No, kada su u pitanju Hrvati, kao najmalobrojniji narod, ja bih mogao razumjeti tu težnju da se formira takav nacionalni blok, ali to je pitanje za te stranke, jer uvijek postoji opasnost da najveća članica takvog saveza vremenom “proguta” one manje.

SDP ne krije da bi mu najviše odgovaralo stvaranje koalicije sa strankama koje su dobile manjinsku potporu u hrvatskom i srpskom biračkom tijelu. U tom smislu se govori i o nekoj novoj Alijansi za promjene. Kakav je Vaš stav o tome?

-Treba učiniti sve da se napravi koalicija s HDZ-om BiH, bez obzira na određene razlike i probleme koje smo imali zbog, po mom mišljenju, jednog nekorektnog odnosa HDZ-a BiH prema SDA kada je u pitanju imenovanje ministra prostornog uređenja FBiH. Ja sam uvijek bio korektan i prema HDZ-u BiH i prema gospodinu Čoviću, posebno na početku prošlog mandata kada je on bio u prilično teškoj poziciji. I sada sam spreman prihvatiti za partnere one koje su hrvatski birači izabrali i učinit ću sve da postignemo dogovor s HDZ-om BiH. Normalno, nećemo pristati na ucjene i ultimatume o trećem entitetu i Mostaru kao hrvatskom stolnom gradu. Razgovarao sam s gospodinom Čovićem i mislim da je to bila retorika koja prati izbornu kampanju. Svi moramo biti svjesni da se promjene mogu ostvariti samo uz dvotrećinsku većinu u državnom Parlamentu.

Jeste li Vi osobno, pa i SDA kao stranka, spremni preuzeti tu ulogu mosta koji bi spajao SDP sa SNSD-om i SDP s HDZ-om BiH? Činjenica je da su odnosi SDP-a s ove dvije stranke prilično loši?

-To može biti nezahvalno i dosta rizično, ali vjerojatno ćemo dati doprinos da se ti neki nesporazumi koji postoje - prevladaju. Moramo formirati vlast i svakako ćemo nastojati da to bude postignuto s ove tri stranke. Tek ako to ne uspije, ići ćemo na druge varijante.

Ipak, koliko bi opasno za budućnost BiH bilo ako bi se vlast formirala bez stranke koja je zadobila povjerenje više od 60 posto pripadnika jednog konstitutivnog naroda?


-Nije to dobro i ja činim sve da se HDZ BiH uključi u vlast, ali ne možemo dopustiti da oni diktiraju uvjete kao da imaju 50 posto glasova u cijeloj BiH. Mislim da takvih uvjetovanja neće biti i da ćemo postići dogovor. SDA i ja osobno ćemo učiniti sve kako bi u budućoj vlasti bila na odgovarajući način zastupljena volja svih naroda i građana.

Razgovarali ste s predstavnicima međunarodne zajednice. Kakva su njihova očekivanja? Imaju li oni neke favorite za formiranje vlasti?


-Razgovarao sam sa svim značajnim veleposlanicima u BiH i oni nemaju nikakvih posebnih favorita. Ono na čemu oni inzistiraju jest da se ide što prije u provedbu izbornih rezultata i formiranje vlasti. Očekuju upravo ovo što ste i Vi spomenuli, tj. da SDA bude neka vrsta spone između ovih stranaka koje vode poslijeizborne polemike. Ipak, ne bih kazao da oni imaju neke svoje favorite.

Hrvatske stranke su jedinstvene oko potrebe izmjene izbornog zakonodavstva kako bi se spriječilo da jedan narod bira predstavnike drugog naroda u vlasti. Podržavate li Vi takav pristup?

-Mi smo svakako protiv prijedloga da budu tri izborne jedinice, ali isto tako trebamo učiniti sve da omogućimo da pripadnici svakog naroda biraju ili dominantno utječu na izbor etničkih pozicija u vlasti. Uostalom, u travanjskom paketu je bio predviđen posredan izbor članova Predsjedništva BiH, gdje bi zastupnici iz svakog naroda birali svog člana Predsjedništva. Podržali bismo takve promjene Izbornog zakona.

Kada bi moglo doći do formiranja vlasti na svim razinama?

-Na državnoj razini i u RS-u to može ići vrlo brzo. Potreban je samo politički dogovor. U Federaciji je situacija nešto kompliciranija, jer imamo županijske parlamente, pa konstituiranje Doma naroda, izbor predsjednika i dopredsjednika FBiH. Nikada nismo imali formiranu Vladu Federacije prije veljače, ali Vijeće ministara možemo imati do kraja ove godine, ako postignemo dogovor.

Ključne riječi

Komentara 2

FY
Fuck you Mother Fucker
09:06 27.10.2010.

Mi smo svakako protiv prijedloga da budu tri izborne jedinice, ali isto tako trebamo učiniti sve da omogućimo da pripadnici svakog naroda biraju ili dominantno utječu na izbor etničkih pozicija u vlasti. Uostalom, u travanjskom paketu je bio predviđen posredan izbor članova Predsjedništva BiH, gdje bi zastupnici iz svakog naroda birali svog člana Predsjedništva. Podržali bismo takve promjene Izbornog zakona. OVA BUDALA PREDLAZE OPASNU STVAR, DA NAROD NE BIRA CLANOVE PREDSJEDNISTVA BIH, NEGO ON, COVIC, DODIK I OSTALA BANDA?

FY
Fuck you Mother Fucker
09:07 27.10.2010.

Inace na osnovu \"travasnjskog paketa\" on je izgubio 2006 izbore od Harisa Silajdzica gdje mu je direktno poruceno da narod to ne zeli, on opet o \"travanjskom paketu\"? Opet ce ga to kostati.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?