Vrijeme za dogovor

SDP, SDA i SBB odlučuju tko je od njih suvišan u vlasti

Sedmorka
12.10.2012.
u 09:15

Zbog ukupnih odnosa, ali i zbog rezultata lokalnih izbora, potpuno je jasno da bi na državnoj razini u vlasti trebali biti SNSD, SDS i dva HDZ-a

Nakon što se slegao prvi val prašine oko izbornih rezultata vrijeme je da stranački lideri u bilateralnim sastancima, a vjerojatno i na zajedničkom sastanku „sedmorke“ otklone sve dvojbe o tome tko će ubuduće činiti vlast na državnoj i federalnoj razini. Zbog ukupnih odnosa, ali i zbog rezultata lokalnih izbora, potpuno je jasno da bi na državnoj razini u vlasti trebali biti SNSD, SDS i dva HDZ-a, dok je jedina dvojba oko toga tko ima legitimitet bošnjačkog biračkog tijela za sudjelovanje u vlasti.

Pozicija u pregovorima

Ako bi se u obzir uzimala izborna volja iskazana na općim izborima prije dvije godine, onda je to nedvojbeno SDP. Međutim, lokalni izbori su pokazali da je u aktualnoj krizi bošnjačko biračko tijelo više stalo na stranu SDA, što značajno ojačava poziciju ove stranke u svim budućim pregovorima o rekonstrukciji vlasti. Neku vrstu kompromisnog rješenja predložio je predsjednik SDA Sulejman Tihić. On je ponudio ruku pomirenja Zlatku Lagumdžiji, pozivajući na obnovu stare koalicije. No, iz SDP-a je ekspresno stigla odbijenica, jer ova stranka ne želi sjediti u bilo kojoj vlasti sa SDA. Druga opcija, po kojoj bi u državnoj vlasti bili SDA i SBB također je malo vjerojatna, jer između ove dvije stranke postoji veliki antagonizam. Ipak, u politici je sve moguće, što smo se u BiH u više navrata uvjerili. SDA je, čini se, znatno bliža savezništvu sa SBiH. Matematički bi to bilo dovoljno za rekonstrukciju u funkcioniranje vlasti na državnoj razini, ali onda se postavlja pitanje Federacije BiH. Većina političkih aktera se slaže, a čelnici dva HDZ-a na tome i inzistiraju, da iste stranke čine vlast na svim razinama. U tom slučaju SBiH ispada iz kombinacija, jer ona na razini Federacije nema kapacitet koji bi osigurao rekonstrukciju vlasti, odnosno izbacivanje SDP-a. Funkcioniranje bilo kakve vlasti u FBiH bez dvije od tri vodeće probošnjačke stranke – SDP, SDA i SBB, zapravo je nemoguće. Naravno, moguće je ostati pri stavu da SDA ne bude u vlasti, ali provedba te ideje zapela je na više razina. Tu je pravo mjesto da se spomenu HSP i predsjednik FBiH Živko Budimir koji u svojim rukama drži mehanizam rekonstrukcije vlasti.

Sve karte na stolu

Jasno je da na pravaše i Budimira nitko ozbiljno ne računa u nekoj novoj vlasti, ali se njega zbog ovlasti koje ima ne može ignorirati, a to SDA sada itekako odgovara. Sve ove karte moraju se staviti na stol i zajednički razmotriti. Ako je svoj sedmorici lidera vodećih stranaka interes građana (pa makar i samo onih na čije glasove računaju) doista na prvom mjestu, vrlo brzo će odlučiti kako dalje. BiH je potreban brz izlazak iz krize vlasti u koju je zapala. Izvješće EK pokazuje koliko su ozbiljne posljedice blokade vlasti na državnoj i federalnoj razini i apsolutno nikome ne može biti u interesu da se ovakvo stanje nastavi. Predstojeći sastanak „sedmorke“, a potom i ishod glasovanja o iniciranim smjenama u državnoj vlasti, pokazat će imamo li i kakvu vladajuću većinu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?