STAV

SDP BiH protiv vraćanja na prijelazni statut Mostara

\'Social Democratic Party president Zlatko Lagumdzija attends a news conference in Sarajevo, early October 4, 2010. REUTERS/Dado Ruvic (BOSNIA AND HERZEGOVINA - Tags: ELECTIONS POLITICS)\'
Reuters/Pixsell
15.03.2012.
u 14:15

U SDP-u su ponovno protiv nove podjele Mostara na više općina

SDP BiH je protiv podjele Mostara na općine, kako to predlaže SDA, i smatra da se iz šest izbornih jedinica mora izabrati minimalno po jedan član Gradskog vijeća iz tri konstitutivna naroda, rečeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare ove stranke u Sarajevu. Predsjednik Gradskog odbora SDP -a Mostar Zoran Perić istaknuo je da, vodeći se principima koji su zacrtani u Statutu grada Mostara, SDP predlaže rješenje da u članu 19.4 Izbornog zakona BiH ostane gradska lista, kako je presudio i Ustavni sud, a u dijelu izbornih jedinica da se iz svake bira po jedan vijećnik iz tri konstitutivna naroda.

Zadovoljiti princip

On je naglasio da se mora zadovoljiti i princip da se s gradske izborne jedinice i gradske liste bira minimalno jedan član Gradskog vijeća iz reda ostalih. Perić podsjeća da je Ustavni sud presudio kako su birači iz središnje zone grada onemogućeni u ostvarivanju svojih biračkih prava, pa SDP predlaže da birači iz ove zone imaju mogućnost izbora za koju će se od šest izbornih jedinica opredijeliti i ostvariti svoje biračko pravo, kao što ih imaju građani iz ostalih izbornih jedinica. “Smatramo neprihvatljivim bilo kakvo vraćanje na prijelazni statut grada Mostara i bilo kakvo novo crtanje granica i stvaranje općina iz ekonomskih i mnogih drugih razloga”, rekao je Perić.

Čekanje na OHR

Predsjednik Županijskog odbora SDP-a HNŽ Aner Žuljević istaknuo je da će SDP, ukoliko međunarodna zajednica ne predstavi svoje rješenje, uputiti svoj prijedlog na adrese koje su obvezne implementirati odluku Ustavnog suda i svim političkim čimbenicima kako bi do 7. svibnja usvojili ove izmjene. - Naše rješenje je između onoga što želi HDZ BiH i onoga što predlaže SDA. Ono je u biti kompromis ta dva stava koji bi zaštitio sve narode u Mostaru. Nadam se kako će prijedlog biti prihvaćen, rekao nam je Žuljević. Klub Bošnjaka u Gradskom vijeću Mostara održao je u srijedu večer u Centru za kulturu sjednicu u proširenom sastavu, kojoj su, osim vijećnika, nazočili i predstavnici Islamske zajednice, boračkih organizacija Armije BiH, nevladinih organizacija i izvanparlamentarnih stranaka. Osnovano je i koordinacijsko tijelo pod nazivom “Mostarska inicijativa za ravnopravnost naroda i građana”. U prvotnoj verziji, predviđeno je da koordinacijsko tijelo nosi bošnjački nacionalni predznak, ali je u raspravi odlučeno da će jedno ovakvo tijelo imati kredibiliteta ukoliko bude štitilo prava svih građana Mostara, bez obzira na nacionalnost.

Ključne riječi

Komentara 1

KR
krtica
20:00 15.03.2012.

Bosnjaci u Mostaru!!! Ne natjeravajte nas na smijeh! Isto kao i hercegovac u Bosni!!! Zasto se ti muslimani boje nove podjele mostara? Zasto se boje ravnopravnosti svih gradjana mostara? Gradjana - bez obzira na nacionalnost i vjeru???

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?