Nova vlast

SDP BiH i HDZ za brzu promjenu, SDA i HSP protiv

Parlament
10.06.2012.
u 13:18

Stranački prvaci HDZ-a i SDP-a počinju pregovore, a ‘oporba’ najavljuje blokade

Sljedećeg tjedna definitivno će biti poznato kojom će se dinamikom odvijati rekonstrukcija vlasti u Federaciji BiH i u nekoliko županija nakon čega bi se trebalo krenuti na promjenu vladajuće koalicije na državnoj razini. Kako sada stvari stoje, SDA i HSP se protive ovim promjenama, a kao adute za to navode predsjednika Federacije BiH Živka Budimira i zamjenika Mirsada Kebu. S druge pak strane, HDZ i SDP najavljuju parlamentarni preokret s mogućim smjenama čelnika Federacije BiH i nespornom većinom u oba doma Parlamenta.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je pak, koji u dobrome dijelu diktira tempo promjena, kao uvjet naveo da na hrvatskim pozicijama ne mogu biti HSP ili Boljitak. Predsjedništvo HSP-a BiH usprotivilo se promjeni vlasti u Federaciji BiH koju je zajedno s HDZ-om BiH najavio SDP BiH. Prema priopćenju, čelništvo HSP-a je ocijenilo ‘da je aktualna Vlada Federacije BiH, najbolja od dosadašnjih federalnih vlada i svih ostalih vlada u BiH, zbog čega mora ostati u punom kapacitetu kako bi završila započete projekte i reforme’. Pri tome podsjećaju i da je složenom procedurom predviđeno da novoj vladi potporu treba dati predsjednik FBiH Živko Budimir koji dolazi iz redova ove stranke i zamjenik Mirsad Kebo iz SDA. Istodobno, predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija više uopće ne dvoji oko rekonstrukcije vlasti.

- Nije više pitanje što je sa SDA-om, oni definitivno idu u oporbu, samo je pitanje kako ćemo što brže doći do jednog novog rješenja, rekao je jučer u izjavi za Fenu predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Zlatko Lagumdžija. Na žalost, kaže Lagumdžija, SDA pokazuje kako nije bila dio problema samo kada je bila na vlasti.

- Sada su dio problema jer ne shvaćaju da je logično, demokratski, kada nisu dio jedne parlamentarne većine da trebaju izaći, naveo je. Rekao je kako će u sljedećih sedam dana raditi s kolegama iz SBB-a i HDZ-a “da vidimo kako definirati programski dokument kojim ćemo definirati, naročito kada je u pitanju federalna razina’. Valja reći da se sljedećeg tjedna nastavljaju i imenovanja novih županijskih vlada u kojima je SDP već izbacio SDA iz vlasti s novim partnerima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?