INTERVJU

SDA uvijek nađe neku stranku za jednokratnu uporabu

topic
Stojan Lasić
17.07.2011.
u 11:04

Oko federalne Vlade Inzko je morao reagirati kako je reagirao s obzirom da je Lagumdžija išao na to da se naprave neredi u BiH.

Znaš, moje slike su mješavina dva američka pravca - enformela i hiperrealizma - objašnjava Marin Topić za Večernji list, pun entuzijazma, unatoč mostarskih 40 Celzijevih stupnjeva. A onda potpuna transformacija. Politika je na stolu. Izraz lica se mijenja. Glas poprima posve drukčiji ton. „Amerikanci su zakon. Na zemlji samo u Ameriku vjerujem“, poručuje.

Marine, Vi zaista i dalje vjerujete Amerikancima?

Apsolutno! To sam izjavio i dalje ću izjavljivati. Kada je riječ o ovozemaljskom životu, samo vjerujem u Ameriku. Amerika je uvijek bila simbol slobode i demokracije. Kennedy je ubijen kada mi je bilo šest godina. Sjećam se da je Hercegovina imala u kući križ i sliku Kennedyja. Živjeli smo u komunizmu. I naši pogledi su bili uprti u SAD. Osim toga, bilo što da napraviš, treba ti priznanje Amerike.

No na internetskim portalima su kritizirali taj Vaš stav kao naivan i romantičarski. Koliko stoje takve kritike?

Komentar me oduševio. Slažem se. Ali koja nam je alternativa!?

Iz Vas progovara pragmatični Topić. Je li onda Vaša poruka: „Ljudi ne zaoštravajte s Amerikom“?

Ma nikada ne zaoštravati s Amerikom. Usporedit ću situaciju s lokalnom pričom. Ima kod nas u Mostaru ona - ako vidiš da netko u Širokom Brijegu ruši kuću, ruši je i ti odmah, mora da se isplati. Tako i ja poručujem - ako vidiš da Amerika nešto radi, radi i ti. U Ameriku vjerujem i s ljubavlju i pragmatično. Ja sam hiperrealan čovjek.

Je li Vas Amerika razočarala kada je u uspostavi vlasti na federalnoj razini podržala stranke koje baštine komunističku prošlost?

Ima latinska poslovica - što je dopušteno Jupiteru, nije volu. Americi je sve dopušteno, pa i da malo pogriješi. Oni mogu pogriješiti samo malo, ali strateški nikada. Ništa na Balkanu nije slučajno.

Dakle, mislite da su Lagumdžija i projekt platforme pogreška?

Amerika nikome ne daju bianco potporu. Podržava snagu jačega. Apsolutno, riječ je o pogrešci. Ali vi vidite posljednjih dana neke nove procese.

Jesu li se Amerikanci prebrzo razočarali u Lagumdžiju s obzirom na nedavnu kritiku politike SDP-a, ali i s obzirom na Inzkovu odluku o središnjoj Bosni?

Oni imaju projekt. Njihova se politika definira idućih nekoliko desetljeća. Ovo su sve epizodisti, a Lagumdžija je mali epizodist koji mora shvatiti da virtualna Socijalistička Republika BiH ne postoji. Amerika ih je pustila dva-tri mjeseca. Lagumdžija je na prostoru Federacije htio napraviti zapadnu Njemačku tipa Tite i Rankovića s jednopartijskim sustavom, gdje se ne prizna predstavnička demokracija, dakle ono što narod bira, nego pripadnost, a to je u komunizmu bila podobnost. Dakle stavljat će podobne Hrvate, a koristit će biologiju glasačke mašinerije da bi čitav prostor Federacije napravio bez Hrvata. A mi bismo trebali slati lovu da se takva država razvija. To bi bila neka nova Gadafijeva Libija. Zato je on i koristio izreku o Tripoliju. Zamislite njegovu izjavu da je to najveća pobjeda nakon 1945. U svakoj normalnoj državi bi završio u ludnici.

A kako komentirate odgovor Dragana Čovića i Bože Ljubića na politiku Zlatka Lagumdžije?

Maestralan. Prvi put sam rekao - napokon imamo pravoga lidera i političara. Ne samo Dragana Čovića, nego i Božu Ljubića. Oni su samo čekali da Hrvati radikaliziraju stvari preko HNS-a. Sva strategija bošnjačke političke elite je bila virtualno gašenje RS-a, jer znaju da za to nema nikakvih izgleda. RS je aksiom Europe. To će biti zadnja republika u Europi koja će se ugasiti. Znači politika je virtualno gašenje RS-a dok zadnjega Hrvata ne istjeraju iz BiH. I ova epizoda sa Zlatkom Lagumdžijom je finale. Lagumdžija je kažnjenička bojna SDA.

Zašto to mislite?

To je ključno. SDA je glavna stranka. Bakir Izetbegović i SDA vuku konce. SDA je narodna stranka isto kao i HDZ kod Hrvata. SDA uvijek nađe neku stranku za jednokratnu uporabu, a za provedbu svoje politike. SDA je jedina stranka, a Radončić, Silajdžić i Lagumdžija su bošnjački Đapić-Jurišić. Zapamtite, na sljedećim izborima neće biti SDP-a, a SDA će odnijeti premoćnu pobjedu kod Bošnjaka.

Je li Vas iznenadila najava Zvonke Jurišića da napušta mjesto predsjednika HSP-a Đ-J?

Istekao rok trajanja. Rekao onaj o kojem smo pričali. Rekao Amer!

A gdje je u svemu tome Valentin Inzko?

Izvanredan rad. Oko federalne Vlade je morao reagirati kako je reagirao s obzirom da je Zlatko Lagumdžija išao na to da se naprave neredi i da se radikalizira stanje u BiH. Lagumdžija je imao novi plan RAM samo s „muhurima“.

Zašto veliki dio Hrvata u BiH u Miloradu Dodiku vidi političara od kojega očekuju nekakvu vrstu pomoći?

Hrvati ga jednostavno obožavaju.

Koliko ima psihologije u toj priči da bi Hrvati htjeli političara tipa Dodika u svojim redovima?

Ne mogu Hrvati imati takvoga političara jer su „lukavi Latini“. Isto kao i Inzko. Srbi se tako ponašaju jer imaju tradiciju države. Hrvati i Bošnjaci za Srbima, što se tiče izgradnje države, kasne barem 20 godina.

Kad smo kod federalne jedinice, imaju li Čović i Ljubić kapacitet taj projekt realizirati?

Apsolutno. Sazreli su. Svašta ih je „tralo“ u ovih 15 godina. Dugo su u politici. Da su samo oživjeli HNS, to je veličanstveno. Otvorili su hrvatsko pitanje i internacionalizirali ga. Prvi put imaju više od 95 posto hrvatskoga jedinstva u BiH i prvi put i oporba i vlast u Zagrebu stoje iza njih. Samo da su to napravili veličanstveno je. No treba utemeljiti i HAZU u BiH. Bez toga nema ništa. Moramo oživjeti i HNK, kao i televiziju, i sustavno ih financirati. Potrebno je izgrađivati svoj identitet u BiH koji smo morali žrtvovati zbog drugih.

Mislite da je napokon došlo vrijeme za to?

Došlo je vrijeme blagoga naroda i Veselka Koromana. Sve su to na svojim plećima iznijeli Hrvati Hercegovine i Bosne. Valjda će se netko sjetiti da nam zahvali.

Kakva je uloga Hrvata u BiH u procesu pristupanja Europskoj uniji?

Mi smo medij. Preko nas se to prenosi. Zato smo ukinuli Herceg Bosnu. Ukinuli smo sve. Ali evo prenošenja je više dosta. Red bi bio da se vratimo sebi. Da i mi malo „pridase“ pravimo državu. Vrati mi ministarstvo kulture i sporta, vrati mi ministarstvo obrazovanja i znanosti, vrati mi moju televiziju, vrati mi moje pravo da sam biram svoje zastupnike, dakle sve one zakone koji važe u EU. Mi smo se svega toga morali odreći. E neće moći više tako.

A zašto su Hrvati danas na razini plemena kada je riječ o javnim elektroničkim medijima, ustanovama kulture, akademiji znanosti i umjetnosti. Zašto hrvatska politička kvazielita nema sluha za te krucijalne projekte?

Nije ti dao politički Zagreb, nije ti dalo političko Sarajevo i nije ti dala međunarodna zajednica. I da si htio, nisi mogao. Novca je bilo. Ovo su strogo kontrolirani procesi. Da smo održali Herceg Bosnu, bili bismo jači od svih. Ali ne može to tako. Mi smo svoju suverenost žrtvovali zbog brojnih procesa na Balkanu. Jednom sam u šali rekao da su Herceg Bosna i HVO svima napravili državu. Milo Đukanović nas je napadao više Mostara, a eno su mu sada puna usta EU-a. Dan HVO-a i Herceg Bosne treba se slaviti u Crnoj Gori, na Kosovu, Makedoniji, a da ne govorim o Sarajevu i Zagrebu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?