Promjene

SDA će sa svojim saveznicima birati gradonačelnika

Vijeće
06.02.2013.
u 09:26

Najveća prijetnja opstanku saveza SDA - SDU - Naša stranka su različiti stavovi oko izbora gradonačelnika, jer sve tri stranke imaju svoje kandidate. Većina veoma lako mijenja političke tabore

SDA i njezini saveznici vrlo su blizu imenovanja gradonačelnika Sarajeva iz svojih redova. Središnje izborno povjerenstvo BiH obavilo je ždrijebanje listi s imenima kandidata za vijećnike iz sve četiri gradske općine i odmah nakon isteka dvodnevnog žalbenog roka moći će se pristupiti potvrđivanju i dodjeli mandata, a potom i konstituiranju novog saziva Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

Tijesna većina

Preliminarne liste izabranih vijećnika govore da će SDA i njezini saveznici imati tijesnu većinu u odnosu na SDP i SBB koja će im biti dovoljna za izbor gradonačelnika. Naravno, pod uvjetom da se održe politički sporazumi sklopljeni nakon lokalnih izbora, a prije svih onaj između SDA i SDU. Ove dvije stranke će zajedno imati devet vijećnika, ali računaju i na potporu Naše stranke, Stranke za BiH, BOSS-a i Nezavisne liste “Za moj grad“. Ovako okupljena koalicija trebala bi imati 15 vijećnika, što je natpolovična većina potrebna za izbor predsjedatelja Gradskog vijeća i gradonačelnika. Najveća prijetnja opstanku ovog političkog saveza su različiti stavovi oko izbora gradonačelnika. SDA je još ranije izašao u javnost s inicijativom da novi gradonačelnik Sarajeva bude Hrvat, a najveći izgledi navodno se daju aktualnom ministru kulture i sporta u vladi SŽ-a Ivici Šariću. S druge strane, SDU želi svoje savezništvo sa SDA na županijskoj i gradskoj razini kapitalizirati upravo kroz funkciju gradonačelnika. Njihov kandidat je također dobro poznato političko ime - Stjepan Kljujić. Odnose u ovom političkom savezu dodatno je zakomplicirao prijedlog Naše stranke da gradonačelnik bude izvanstranačka osoba – Jakob Finci.

Različiti stavovi

Upravo bi različiti stavovi SDA i njezinih saveznika oko izbora gradonačelnika Sarajeva mogli donijeti prevagu SDP-u i SBB-u. Dovoljno je da se jedan ili dva vijećnika iz druge grupacije priklone njima pa da SDP zadrži vlast u Sarajevu i imenuje gradonačelnika. Time bi SDP održao kontinuitet vladanja u glavnom gradu BiH. Iako GV i gradonačelnik nemaju velike ovlasti i raspolažu ograničenim financijskim sredstvima, vladajuća pozicija u Sarajevu ima itekako veliku političku težinu. Dosadašnja iskustva govore da su politička savezništva u Sarajevu vrlo labava i da pojedini dužnosnici i stranke olako mijenjaju tabore. Zahvaljujući takvoj praksi u samo nekoliko mjeseci dva puta je izglasavano nepovjerenje županijskoj Vladi i imenovana nova. Nije isključeno da se prije ljeta još jednom promijeni vlast na županijskoj razini.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?