MILORAD ŽIVKOVIĆ:

SDA će na proračunu pokazati je li oporba državi BiH ili SDP-u

zivkovic
VL FOTO
04.12.2012.
u 09:37

- Tko god misli da je međunarodna zajednica digla ruke od BiH, neka pokuša raditi blokade i uvjerit će se u suprotno - rekao je Živković

 

 

Parlamentarna skupština BiH imat će ključnu ulogu u provedbi dogovora šestorke, ali i ispunjavanju obveza iz Mape puta za podnošenje kredibilne aplikacije za dobivanje kandidacijskog statusa u Europskoj uniji. Nova parlamentarna većina je već pokazala da dobro funkcionira, iako SDS nije podržao ponovni izbor Denisa Bećirovića za jednog od zamjenika predsjedatelja Zastupničkog doma. Drugi zamjenik predsjedatelja Milorad Živković izazvao je veliku pozornost medija kada je upozorio da se potpisani sporazumi, uključujući i onaj šestorke, moraju poštivati. Dosadašnja praksa u Bosni i Hercegovini pokazuje da to pravilo ne važi baš uvijek. Živković za Večernji list govori i o drugim izazovima koji stoje pred BiH i njenim institucijama.

• Upozorili ste na obvezu poštivanja potpisanih sporazuma. Očekujete li probleme s tim u vezi u predstojećem razdoblju, pa i kada je riječ o funkcioniranju Parlamentarne skupštine BiH?

- Nekada je dovoljna bila dana riječ da se dogovor smatra postignutim, zatim se prešlo na potpisivanje dokumenata, a kako vrijeme prolazi, sve sam uvjereniji da će se u sudu ovjeravati potpisi na postignuti sporazum. Na žalost, i to je bosanskohercegovačka politička stvarnost i puno govori o našoj ozbiljnosti kao političkih faktora, ali i međunarodne zajednice koja je uvela princip, viđen u Daytonu, potpisati, djelomično ispuniti, naknadno prepraviti.

• SDA najavljuje blokadu provedbe odredbi iz sporazuma SNSD-SDP u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. Ima li nova parlamentarna većina odgovor na takvo ponašanje?

- Blokada je nekada bila zabranjena riječ u SDA i preko OHR-a je prijećeno svima iz RS-a samo i da pomisle za nju, a sada je postalo “legitimno” političko sredstvo u borbi za fotelje. Očigledno se SDA još nije snašao u oporbi i potrebno je da protekne određeno vrijeme kako bi shvatio što znači biti konstruktivna oporba. Ja im, za dobro svih nas u BiH, želim da se to dogodi što prije.

• Vjerujete li da će međunarodna zajednica tolerirati eventualne blokade u Domu naroda, poglavito u smislu uskraćivanja kvoruma za donošenje odluka?

- Tko god misli da je međunarodna zajednica digla ruke od Bosne i Hercegovine, neka pokuša blokade i uvjerit će se u suprotno. To je naprosto činjenica, iako sam ja protiv bilo kakvog miješanja međunarodnog, odnosno stranog faktora u unutarnje političke odnose u BiH. Demokratski proces predstavlja mogućnost da se misli i čini drukčije od većine, ali ne po cijenu prestanka rada pojedinih institucija....

 

OSTATAK INTERVJU PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU VEČERNJEG LISTA

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?