Posavina

Sava spojila najbolje fiš-majstore Bosanske i Slavonske Posavine

Odžak
29.08.2012.
u 12:39

Najukusnija jela Druženje, ali i natjecanje ribiča Bosanske i Slavonske Posavine u spravljanju posavske delicije – fiša

Rijeka Sava nije granica razdvajanja već spajanja, stoga želimo upravo kroz ovakve projekte manifestacija turističkog, ali gospodarskog te kulturno-sportskog uvezivanja Bosanske i Slavonske Posavine pokazati našu bliskost - kazao nam je Blaž Kovačević iz Odžaka inicijator projekta prekogranične suradnje skupa sa Stjepanom Mišom Balenom, iz Slavonskog Broda. Manifestacija se odvijala pod geslom “Sava nas spaja”. Četvrtu godinu u Novom Gradu (općina Odžak) motel Nova lađa povratnika iz Švicarske Miše Jeleča središnje je mjesto okupljanja zaljubljenika posavskih riječnih delicija.

Gastronomska ponuda

Ove godine natjecalo se u spravljanju najboljeg fiša više od 20 ekipa iz Bosanske i Slavonske Posavine Slavonskoga Broda ( Slavonski Brod, Osijek, Odžak, Šamac, Modriča, Novi Grad). Specijalitet koji je stigao iz Mađarske sve više zauzima mjesto u gastronomskoj ponudi Posavine. -Ovo je druženje više od uobičajenog jer svi smo i s lijeve i desne obale Save upućeni na tu rijeku, volimo je i mada nemamo tradiciju spravljanja tog jela upravo kroz ovakve manifestacije nastojimo i gastroponudu naših krajeva obogatiti - kaže nam Mišo Balen, predsjednik ocjenjivačkog suda i organizator fišijade u Slavonskome Brodu sa najdužom tradicijom u RH, ali i brojem sudionika. Fišijada u Novom gradu je višestrano znakovita. Osim što predstavlja prekograničnu suradnju, doprinosi i turističkoj promidžbi tog posavskog kraja. U tome je veliki doprinos povratnika Jeleča. Motel Novu lađu sagradio je nedaleko od mjesta gdje će prolaziti trasa koridora Vc, odnosno most koji će spojiti lijevu s desnom obalom preko Save.

Razvoj turizma

Domaćin je manifestacije koja svake godine okupi sve veći broj sudionika, čime doprinosi razvoju turizma i ugostiteljstva u tom dijelu Posavine. - Vratio sam se u Posavinu upravo kako bi ovim svojim objektom našao načina da turistički oživim ovo najljepše na svijetu područje s neponovljivim krajolikom - kaže Jeleč. Zadovoljstvo dolaskom potvrdile su nam ekipe koje su stigle iz Slavonije. Ne otkrivaju recepture svojih kotlića, ali ipak kažu: - Dobar fiš mora imati sklad začina, a riba se ne smije raspasti već imati prepoznatljivu “potkovicu”. Trojac: Kovačević - Balen - Jeleč neće stati na projektu “Sava nas spaja”. – Planiramo, potvrdili su nam, umjesto jednodnevnog druženja program proširiti na višednevnu manifestaciju u kojoj će biti natjecanje u ulovu ribe, više specijaliteta, večer vina i ribe i sl. Dobro bi nam došle, barem kada je vino u pitanju i nekoliko vinarija iz Hercegovine pa da manifestacija poprimi još širi karakter.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?