Veso Vegar

Sastanak lidera početkom rujna, pozivnicu dobio i Tihić

sestorka
VL FOTO
16.08.2012.
u 14:15

Vegar poručio kako za ovaj sastanak nije predviđena tema smjene Zlatka Lagumdžije

 

 

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo LJubić neće zakazati sastanak stranačkih lidera krajem kolovoza, kako je to ranije planirano, nego kao novi termin namjerava predložiti prvi tjedan u rujnu, povrdio je Srni glasnogovornik HDZ-a 1990 Veso Vegar.  On navodi da je Ljubić obavio konsultacije sa stranačkim liderima o mogućem terminu sastanka imajući u vidu rokove koji stoje pred BiH i koje su sami preuzeli, te da je na osnovu tih razgovora zaključeno da predloženi termin sastanka u idućem tjednu nije realan.

Vegar dodaje da će Ljubić nastaviti konsultacije o mogućem novom terminu prihvatljivom za sve sudionike, s obzirom na obveze iz Mape puta, posebno pitanje promjene Ustava BiH u skladu s presudom Europskog suda za ljudska prava u slučaju \"Sejdić-Finci\", te službeni početak izborne kampanje. Na pitanje da li će se na sastanku naći pitanje smjene ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije (predsjednika SDP-a), što je kao uvjet za dolazak postavio predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, Vegar kaže da oni to nisu predvidjeli kao temu. 

\"Tema sastanka bi trebalo da budu amandmani na Ustav u vezi sa slučajem `Sejdić-finci`. Međutim, mi ne možemo sami određivati teme\", ističe Vegar.  On naglašava da je oko promjene Ustava potreban široki konsenzus, te je stoga na sastanak pozvan i predsjednik SDA Sulejman Tihić, koji nije dio nove parlamentrane većine. 
Vegar nije mogao komentirati izjavu srpskog člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića da će mjesto ministra vanjskih poslova BiH poslije Lagumdžijine smjene pripasti Srbinu iz Republike Srpske. \"Nisam čuo za to\", kaže Vegar. 

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo LJubić ranije je planirao da sazove sastanak lidera političkih stranaka u BiH između 22. i 25. kolovoza u Mostaru. Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da neće sudjelovati ni na kakvom sastanku lidera političkih partija u BiH, osim ako tema ne bude neustavno djelovanje ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije.

EU očekuje da politički lideri u BiH upute rješenje za slučaj “Sejdić – finci” parlamentu BiH do 31. kolovoza, a ako se to ne dogodi, sami će snositi posljedice.

“EU očekuje konkretne rezultate u realizaciji ‘mape puta’, ako BiH želi da napreduje na putu ka EU”, istakla je ranije glasnogovornica Izaslanstva EU i specijalnog predstavnika EU u BiH Jamila Milović – Halilović i istakla da su lideri sami prihvatili te zadatke i rokove na sastanku 27. lipnja u Bruxellesu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?