PROCES

Sarajevski vještaci: Kutle nije oštetio Gradski podrum

'miroslav kutle-03'
''
30.09.2011.
u 06:00

Dvije godine i osam mjeseci zatvora dobio je Kutle u Hrvatskoj u tom procesu i onda pobjegao u BiH.

Županijski sud u Sarajevu saslušao je jučer dokaze obrane u postupku protiv kontroverznog hrvatskog biznismena Miroslava Kutle, koji je u Hrvatskoj u rujnu prošle godine osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora zbog afere "Gradski podrum". Budući da se Kutle već neko vrijeme nalazi u BiH, Ministarstvo pravosuđa RH u travnju je proslijedilo zahtjev Ministarstvu pravde BiH za priznavanje i izvršenje kazne koja je izrečena Kutli, sukladno ugovoru o pomoći u izvršenju kazni. Međutim, Kutlini odvjetnici očekuju da županijski sud u Sarajevu donese drukčiju presudu, i to zahvaljujući novim dokazima koje su na jučerašnjem ročištu predočili.

– Sud je saslušao obranu u kojoj je predočeno i novo financijsko vještačenje Ekonomskog instituta u Sarajevu, neovisnih stručnjaka, akademika. Sud bi prilikom ocjene morao uzeti u obzir prijašnja vještačenja, ali i ovo novo. Riječ je o stvarima koje se tiču osnovnih principa kaznenog zakonodavstva koji su istovjetni u Hrvatskoj i BiH – ističe jedan od Kutlinih odvjetnika Damir Alagić.

Ekspertiza Ekonomskog instituta u Sarajevu pokazuje da nije postojala protupravna imovinska korist u predmetu "Gradski podrum" i da prijašnje financijsko vještačenje Mirte Tomljenović nije utemeljeno na dokazima. Ekspertni je tim ocijenio da primijenjene metode i dokazna sredstva za utvrđivanje realnosti i utemeljenosti potraživanja poduzeća Globus nisu potvrdila pretpostavke optužbe da dokumenti sadrže netočne podatke i da je riječ o nepostojećem potraživanju.

Obrana osporava i kontinuitet kaznenih djela te podsjeća na bitnu razliku u ovom slučaju u odnosu na druge koje je Hrvatska prepustila pravosuđu BiH – Branimira Glavaša i Ognjena Šimića. Naime, i Glavaš i Šimić došli su u BiH s presudama Vrhovnog suda RH, a Kutle ne. Kutle je prisustvovao jučerašnjem ročištu. Djelovao je opušteno i raspoloženo, ali nije želio davati izjave. On je u Sarajevu nedavno osnovao tvrtku "Megagreen" koja bi se trebala baviti proizvodnjom organske hrane.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije