Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Sanader sudjelovao u podjeli HDZ-a u BiH, a onda ih mirio

Napustivši politiku, brojne je procese ostavio nedovršenim, tako i pokušaj približavanja dva HDZ-a u BiH
13. prosinca 2010. u 09:08 3 komentara 9 prikaza
sanader
Foto: VL FOTO

BiH, a napose ovdašnji Hrvati pamte Ivu Sanadera po dvije stvari, rijetkim posjetima Sarajevu i Mostaru, kao i zbog sudjelovanja u raskolu unutar HDZ-a u BiH. Bivši predsjednik HDZ-a Hrvatske podržao je na Saboru HDZ-a BiH u lipnju 2005. godine praktično jednu stranačku frakciju čime je i započeo raskol. Neposredan povod za osnivanje nove stranke bio je travanjski paket ustavnih promjena za koji je tadašnja ‘oporba’ u HDZ-u BiH tvrdila da je iznimno štetan po interese Hrvata u BiH. No, uz zaustavljanje kozmetičkih ustavnih promjena u sljedeće četiri godine je u značajnoj mjeri oslabljena pozicija Hrvata u BiH jer ove dvije stranke gotovo uopće nisu surađivale. Dapače, radile su na međusobnoj eliminaciji.

Sanader je pak na odlasku mnogobrojne poslove kao tadašnji premijer i čelnik HDZ-a s BiH ostavio nedovršenim. Upravo kada je odlazio iz politike na izvanrednom saboru u Zagrebu su se zajednički pojavila izaslanstva dva HDZ-a iz BiH. No, njegovim odlaskom zaustavljen je proces njihova približavanja. Započela je još žešća, gotovo samoubilačka borba za pozicije dvije stranke. Vrlo brzo nakon što su se dvije stranke podijelile kao moguće rješenje umjesto čelnika Dragana Čovića i Bože Ljubića tražila se treća osoba koja bi pomirila i ponovno ujedinila dvije stranke.

U nekoliko navrata su održavani i sastanci Sanader-Čović-Ljubić od Sarajeva, Neuma, Zagreba kako bi se približile dvije stranke. Konačno bez ikakva posredovanja iz Zagreba samostalno i bez ikakvog posredovanja dva HDZ-a odlučila su se za dogovor. Sanadera uz BiH vezuje i afera oko isporuke struje mostarskom Aluminiju. Raskidom toga sporazuma mostarski je gigant doveden u iznimno težak položaj što je uostalom i posljedica njegova odnosa spram ovdašnjih političkih vlasti.

 • park:

  Zadnja vijest.......U Federaci 99% vlast formirali SDP,SDA,HSP i Lijanovići ! HDZ na marginama svih događanja , na državnom nivou SNSD se priklanja SDP i SDA ......HDZ-90 plaća cijenu neprincipijelnosti......... Padom Sanadera i HDZ BiH dobio vjetar u \"prsa\" , uz ... prikaži još!z to cijenu Čovićeve politike će platiti svi lojalni građani ove zemlje.

 • Avatar bucalo
  bucalo:

  a nemore i jare i pare on ivo se odlucio za pare pa ce ostat bez gaca jer je previs e uzima

 • Avatar tirolka
  tirolka:

  Bebici , je fizicki odradio job za lopinu.Ulaz sa juga , sjeverozapadni prodor je odradio Primorac.Danas , mislim da ni capo neznA zasto je to napravio.