branka pavošević

"Sanader mi je naređivao: 40.000 kuna na mjesec isplati..."

branka pavošević
VL
15.07.2011.
u 10:00

Iz crnog fonda plaćani su B. Matković, D. Milinović, M. Lacković, Mladež HDZ-a.

Iz crnog fonda HDZ-a novac dobivali su Bianca Matković, Darko Milinović, Mladen Lacković, ali i tajnice, portir u stranci, voditelj arhiva, vozač... Mladen Barišić u stranku je za tu namjenu svaki mjesec nosio od 30 do 40 tisuća kuna. Isplata na ruke u središnjici HDZ-a počela je po nalogu Ive Sanadera potkraj 2006. ili početkom 2007. godine. Navodi su to jučer zbog sumnje u zloporabu položaja uhićene Branka Pavošević, bivše šefica računovodstva HDZ-a te sadašnje vijećnice te stranke u Kloštar Ivaniću. Izrekla ih je lanjskog studenog kada je u USKOK-u saslušana kao svjedokinja u aferi Fimi media. Istražiteljima je ispričala kako je usmeni nalog za isplatu dobila u četiri oka od Sanadera, a nakon tog prvog naloga svaki je mjesec dobivala novi. O isplatama nikada nisu razgovarali telefonom.

Jarnjak i Bebić potpisnici

– Načinila sam bilješke o nalozima Ive Sanadera, kako bih znala kome moram isplatiti i koliko, a nakon isplate, uništila sam bilješke – kazala je Pavošević.

Ona tvrdi da je Bianca Matković do početka 2008. godine dobivala po dvije tisuće kuna mjesečno, da bi se zatim taj iznos povećao na osam tisuća kuna. Ministar Darko Milinović godinu je dana, od lipnja 2008. godine, primao mjesečno od osam do deset tisuća kuna. Savjetniku za medije, umirovljenom pomoćniku Ivana Jarnjaka u vrijeme kad je ovaj bio ministar policije, Mladenu Lackoviću, svaki je mjesec iz crnog fonda plaćano po šest tisuća kuna. Novca je bilo i za neke članove Mladeži HDZ-a pa je, ispričala je Pavošević, 3000 kuna mjesečno primala Marija Cik, a po tisuću manje Šime Višić, Matej Šilipetar, Patricio Petrić i Ivan Vuksan.

Tajnice Ive Sanadera i Biance Matković – Nada Gregl, Željka Canjuga, Kristina Petrina, Marcela Gracin, Ida Punda, Jasna Hmelina i Helga Draženović – mjesečno su dobivale po 1500 kuna, tvrdi Pavošević. Ljerki Miletić, za koju bivša šefica računovodstva kaže da je pomagala u Gradskom odboru stranke, plaćano je dvije do dvije i pol tisuće kuna. Portiri Vitomir Grozaj i Danijel Tikvan dobivali su po tri tisuće kuna svaki mjesec. Na platnom popisu bio je i vozač Ive Sanadera, Štefan Haraminčić, najprije zaposlen u stranci, a zatim u Vladi. Od 2007. godine pa do odlaska šefa njemu je mjesečno isplaćivano po 1500 kuna. Za posao voditelja arhive u HDZ-u Kreši Reganu “pripadala” je naknada od 1800 kuna mjesečno.

– Svim navedenim osobama novac sam osobno predavala u svom uredu u središnjici stranke te Ivi Sanaderu nisam trebala dati povratnu informaciju o obavljenim isplatama. Riječ Ive Sanadera bila je svetinja pa se pretpostavljalo da se njegovi nalozi uvijek izvršavaju... Kad bi mi Mladen Barišić nešto rekao, uvijek se podrazumijevalo da to treba napraviti – rekla je B. Pavošević u USKOK-u te dodala kako bi ostala bez posla u HDZ-u da nije postupala po Sanaderovim nalozima i da su se njoj znale javljati osobe sa platnog spiska i pitati ima li nešto za njih.

Odakle Barišiću novac, njoj nije poznato, a tvrdi i kako joj nitko drugi nije donosio novac za isplate koje su prestale kad je Sanader otišao.

Uskok je B. Pavošević, od studenog 2002. godine pa do travnja ili svibnja 2008. šefica računovodstva stranke, a zatim tajnica za financije te naposljetku tajnica za organizaciju, pitao i o isplati fiktivnih putnih naloga, koje je otkrila Državna revizija u poslovanju stranke za 2007. godine. Kazala je da se ne sjeća tko je narediotakvu isplatu ni kome je sjedao novac. Ispričala je da su ovlašteni potpisnici putnih naloga uz nju bili Ivan Jarnjak i Asja Bebić.

– Putni nalozi su ispostavljani i za osobe koje nisu zaposlenici stranke i za ljude iz Mladeži HDZ-a, vozače i slično – rekla je Pavošević.

Naglo se obogatili

Policija je jučer pretraživala kuću i poslovne prostorije B. Pavošević, a zatim je dovedena u USKOK. U obiteljskoj kući u Kloštar Ivaniću jučer smo zatekli jednog od njezinih sinova, no nije htio razgovarati. Na ulazu u kuću je tabla građevinske tvrtke Ideo projekt. Tvrtka je u vlasništvu njezina supruga Zlatka Pavoševića, koji, kako tvrde mještani, u mjestu obavlja sve građevinske poslove. Njegova tvrtka, kažu mještani, za Kloštar Ivanić gradi kanale, nogostupe, popravlja ceste, izvodila je radove na vodovodu, napravila je kružni tok u mjestu te sve drugo vezano za niskogradnje. Neki su, pričaju mještani, upozoravali na sukob interesa i negodovali što Ideo projekt dobiva sve poslove u gradu, no nikad se ništa nije mijenjalo. Prema podacima Poslovne Hrvatske, firma je osnovana prije sedam godina, a osim Zlatka Pavoševića, direktorsku fotelju zauzima i njihov 28-godišnji sin Ivan. Njih dvojica, ali i njegov 31-godišnji brat, odnosno sin Mladen, direktori su druge građevinske tvrtke Euro graditelj, osnovane 2005., registrirane također na adresi njihove obiteljske kuće. U mjestu su na priličnom lošem glasu. Kad su se doselili prije dvadesetak godina, bili su, tvrde mještani, siromašni, a zadnjih nekoliko godina su se obogatili. U dvorištu im je i zavidan broj skupih vozila, mini cooper, touareg.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?