Trijumf PR-a?

Sanader kao optuženik pao u drugi plan. Je li opet postao pozitivac?!

sanader prošetao splitom (1)
Foto: Tino Jurić/PIXSELL
1/3
16.01.2012.
u 12:00

U pristojnom svijetu, kad je netko pušten iz pritvora, a traje mu proces, on živi u anonimnosti, kaže politički analitičar Davor Gjenero

Otkako je 16. prosinca izašao iz istražnog zatvora, bivši premijer Ivo Sanader, koji se tereti za teška koruptivna kaznena djela u kojima se šteta mjeri na stotinu milijuna kuna, dosegao je u javnosti skoro status “zvijezde” kojoj se prati svaki korak. Prati se s kime ide na kavu, s kime slavi Novu godinu, a tek je u drugom planu Sanader kao optuženik. Civilizacijski doseg je poštovati presumpciju nevinosti za svakoga pa i za bivšeg premijera, danas optuženika za ozbiljna kaznena djela i to je ono što nas razlikuje od Divljeg zapada, no drugo je pitanje je li Sanader izlaskom iz pritvora previše iskočio iz okvira anonimnog života, koji bi trebao voditi kao osumnjičenik i optuženik.

Nema zgražanja

Sanader na slobodi koja mu je ipak dana pod određenim uvjetima, koristeći svoju dugogodišnju stečenu političku samouvjerenost i samodopadnost privlači pozornost medija krećući se središtem Splita ili Zagreba, kao da je sve uobičajeno i odajući dojam da se dobro nosi s optužbama, a s druge strane javnost ga prati u stopu kao i dok je bio premijer, zaboravljajući da je sad optuženik. Kome koristi ovakav tretman Sanadera u javnosti i stoje li iza njega PR-stručnjaci? Psihologinja Mirjana Krizmanić smatra da građani ne razmišljaju o Sanaderu jer:

– Svi smo mi oguglali na lopovluk, krađe, otimačine, nema zgražanja... Nije jedini Sanader sporan, bilo je i drugih ogrezlih u korupciji. Urušili smo kao društvo sustav građanskih vrijednosti, morala, pa ljudi misle “možda ga neće ni osuditi, evo ga ubrzo natrag, pa smo svi ljubazni”. Moram reći da je užasno što su mediji objavili da će Sanader biti sam na Božić, imaju još dovoljno novca da njegova supruga i kćer odu u posjet drugoj kćeri i obave šoping u New Yorku, dok on organizira novogodišnje slavlje – oštra je Krizmanić.

Politički analitičar Davor Gjenero kaže da ga se ne tiče odnos Sanadera i njegovih prijatelja dok se odvija unutar četiri zida. Komentirajući potez Luke Bebića, koji je za Sanadera založio kuću, Gjenero kaže da je Bebić prvo trebao dati ostavku na mjesto predsjednika Sabora pa tek onda imovinom jamčiti za prijatelja. – Ne tiče me se s kime Sanader čeka Novu godinu i s kime se druži. No, neprihvatljiv je neposredan i posredan njegov nastup u javnosti kojim se nastoji promijeniti njegova pozicija u procesu. S kime on slavi Novu godinu nije predmet javnog interesa. Mislim da je ovdje u pozadini riječ o strategiji odnosa s javnošću koju vodi netko u njegovu timu i o trijumfu stručnjaka za odnose s javnošću u odnosu na neke medijske profesionalce koji su nasjeli na igru i od Sanadera napravili “celebrityja”, pristajući da ih se iskoristi. U pristojnom svijetu kad je netko pušten iz pritvora, a traje mu suđenje, on u tom razdoblju živi u anonimnosti i niti on ima interesa doprijeti na naslovnice, niti mediji imaju interesa da on bude na naslovnicama i da prate njegovo kretanje. Moram reći kako mi je drago da nikom od građana nije palo na pamet da uzima pravdu u svoje ruke u odnosu na Sanadera i da su svjesni da nije na građanima da sude i rade linč – kaže Gjenero.

Vješt komunikator

Božo Skoko, profesor s Fakulteta političkih znanosti i stručnjak za odnose s javnošću, drži da Sanaderov odvjetnički tim radi dobar posao i vješto komunicira s medijima, što pridonosi promjeni njegova imidža. – S druge strane, Sanader u dijelu javnosti poprima imidž žrtve jer su mediji i bivši mu suradnici pretjerali u kriminalizaciji i ograđivanju od njega, pa su oni koji su mu ostali vjerni prijatelji suprotno očekivanjima ispali pozitivci u javnosti. Sanaderu koristi život na slobodi za imidž jer se ima priliku pokazati u svakodnevnim situacijama kao običan građanin, koji se susreće sa životnim problemima koji su mu prije bili daleki i nepoznati. Sanader kao vješt komunikator to i te kako koristi. Zahvaljujući curenju informacija o njegovim slučajevima i halabuci u javnosti o kriminalu koji je navodno počinio, među građanima je stvorena percepcija da je kriv i da će suđenje samo biti trijumf pravne države nad kriminalom u politici. No, tijek suđenja pokazuje da stvari i nisu crno-bijele i kako će trebati jačih argumenata da bi se ta slika potvrdila – smatra Skoko.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije