U BROJKAMA

Samo za prvi dio digitalizacije izdvojeno sedam milijuna KM

\'unutrasnja Zagreb, slavonska,, 05.08.2008. ilustracija, televizor, daljinac, televizija, tv snimio Patrik Macek/Vecernji list\'
Patrik Macek/Pixsell
01.02.2011.
u 08:36

Osigurana su već sredstva u iznosu od 6,784.000 maraka koja će ovih dana postati i operativna

Po uzoru na svoje susjede, i Bosna i Hercegovina bi uskoro trebala uvesti digitalnu televiziju. Prema riječima ministra prometa i veza Bosne i Hercegovine Rude Vidovića, počeo je proces digitalizacije radiodifuzije.

Operativna sredstva

“Do sada je institucionalno dosta urađeno kao što je: usvojena strategija, na Vijeću ministara usvojen

projekt digitalizacije, na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa Vijeće ministara odobrilo poticajna sredstva za prve dvije faze u iznosu od 6.784.000,00 KM, za nabavku mikrovalnih linkova na relaciji Sarajevo-Banja Luka i Sarajevo-Mostar, kao i nabava odašiljača za pokrivanje digitalnim signalom Sarajeva, Banje Luke i Mostara, kao i za drugu fazu nabavu

digitalnih mikrovalnih linkova za uvezivanje pet informativno-tehničkih centara u sustav veza

za: Istočno Sarajevo, Bijeljina, Brčko, Tuzla i Zenica”, navodi ministar Vidović. Iako je za prve dvije faze potrebno skoro sedam milijuna maraka za čitav proces digitalizacije potrebno je, tvrdi Vidović, izdvojiti puno značajnija sredstva. “Sredstva potrebna za prve dvije faze će ovih dana provođenjem postupka javne nabave biti i operativna.

Hrvatski kanal

Ostala sredstva će se predvidjeti dijelom u proračunima naredne tri godine, dijelom iz povoljnih kredita EBRD-a, a dijelom i vlastitim sredstvima Jjvnih emitera koji su dužni digitalizirati svoju produkcijsku opremu”, navodi Vidović. Kada je pak u pitanju uspostava RTV kanala na hrvatskom jeziku, Vidović ističe da je to u proceduri. “Zapravo, postoje institucionalne odluke Doma naroda Parlamenta BiH, Vijeća ministara BiH, kao i provedena procedura za izradu elaborata za uspostavu RTV kanala koji je urađen i nalazi se u ministarstvu”, navodi Vidović. Dodaje kako treba kazati i da je Radna skupina pripremila i nacrt teksta Zakona o izmjenama i dopuna zakona o Javnom RTV sustavu BiH, kao i Nacrt Zakona o javnom radio-televizijskom servisu na hrvatskom jeziku, te bi nakon konstituiranja vlasti trebali biti upućeni u redovnu proceduru. Na pitanje hoće li digitalizacija televizije pomoći bržoj uspostavi televizijskog kanala na hrvatskom jeziku, Vidović ističe da valja spomenuti kako će digitalizacija omogućiti, pije svega, emitiranje digitalnog signala za postojeća tri javna RTV emitera. “Naravno da će tehnički kroz taj sustav postojati mogućnost i za RTV kanal na hrvatskom jeziku kada se uspostavi, kao i za komercijalne RTV kuće koje budu zainteresirane kao što su u RH to npr. TV Nova, RTL”, navodi Vidović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?