Alarmantni podaci

Samo u trgovini hranom i pićem BiH je u minusu 1,4 milijarde KM

Trgovina
21.08.2012.
u 10:37

Prvih pola godine zabilježen je u BiH pad izvoza, uvoza, industrijske proizvodnje...

Bosni i Hercegovini se ne smiješi ekonomski uspješan kraj godine. Projekcija godišnjeg ekonomskog rasta od preko jedan posto smanjena je na oko 0,6 posto, što je i dalje optimistična prognoza.

Platna bilanca u minusu

Za prvih šest mjeseci ove godine imamo pad izvoza 5,1 posto, pad uvoza 0,7 posto, pad industrijske proizvodnje 6,7 posto, dok je inflacija prilično mirna i iznosi 1,9 posto. Platna bilanca je također negativna i iznosi oko 2,2 milijarde, što je znatno lošije nego u istom razdoblju prošle godine. U prvoj polovini prošle godine platna bilanca je bila u minusu 1,4, a u prvoj polovini ove godine spomenutih 2,2 milijarde, što znači da se negativni saldo povećao za ogromnih 800 milijuna. Posebno, međutim, zabrinjava što platna bilanca i trgovinski deficit rastu i zbog roba koje se u značajnim količinama proizvode i u BiH. Statistika je neumoljiva i pokazuje da smo hrane, vode, lijekova, duhanskih prerađevina i mnogih drugih proizvoda uvozili više nego prošle godine, iako sve te proizvode imamo i u BiH. Poraz je to domaćih vlasti, ali i kreatora i financijera brojnih kampanja s modificiranim verzijama parole „kupujmo domaće“. Nekoliko je skupina proizvoda gdje je uvoz uistinu opravdan, jer je riječ o robama koje se uopće ne proizvode u BiH. Takav je slučaj s naftom i plinom, kojih je u prošloj godini uvezeno u vrijednosti preko 1,47 milijardi maraka. Slično je i s računalima, elektroničkim i optičkim proizvodima, kojih je uvezeno u vrijednosti nešto manjoj od 509 milijuna maraka. BiH ima vrlo ograničenu proizvodnju prijevoznih sredstava, motornih vozila, prikolica i poluprikolica. Ipak, izvoz ovih proizvoda na godišnjoj razini premašio je 202 milijuna KM i time je ublažen uvoz ovih vrsta proizvoda od 860 milijuna maraka.

Poraz domaćih vlasti

Poražavajuće je što BiH u nekim drugim skupinama proizvoda ostvaruje rekordne deficite, iako ih i sama proizvodi. Primjerice, prehrambenih proizvoda iz BiH izvezeno je u vrijednosti 573 milijuna KM, a istodobno smo uvezli hrane ukupne vrijednosti 1,7 milijardi maraka. Pokrivenost uvoza izvozom hrane iznosi tek 33,4 posto. Još manja je pokrivenost uvoza izvozom pića i iznosi 12,5 posto. Domaći proizvođači pića su na strana tržišta plasirali robe u vrijednosti 40 milijuna, dok smo istodobno uvezli ovih proizvoda za 319 milijuna maraka. Slična situacija je i s duhanskim proizvodima, kojih je za godinu dana izvezeno u vrijednosti 15, a uvezeno za 117 milijuna maraka. Isto je i s lijekovima, tekstilom, papirom, ugljenom...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?