DOM NARODA

Samo su tri županije pokrenule proceduru izbora svojih izaslanika

parlament
VL FOTO
16.12.2010.
u 09:11

Županijske skupštine probile su zakonski rok za provedbu izbora za izaslanike u federalnom Domu naroda jer su samo tri županije izvršile obveze

Županijske skupštine su probile zakonski rok za provedbu izbora za izaslanike u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, jer su samo tri županije djelomično izvršile svoje obveze. Izborni zakon BiH jasno propisuje da se konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH mora održati najkasnije 30 dana nakon objave konačnih rezultata izbora.

Istekao je rok

Konačni rezultati su objavljeni za devet županija 2. studenoga, a za Skupštinu Hercegovačko-neretvanske županije 15. studenoga. Čak kada bismo i uzeli taj datum kao datum objave konačnih rezultata, to znači da danas (srijeda) istječe rok za sazivanje sjednice Doma naroda. Ne samo da nije sazvana sjednica nego nam većina županija nije dostavila niti kandidacijske liste na ovjeru, naglasila je glasnogovornica Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, Maksida Pirić. Do sada je samo Skupština Sarajevske županije dostavila rezultate provedenih izbora za izaslanike u Domu naroda, a skupštine Zeničko-dobojske i Tuzlanske županije su dostavile kandidacijske liste, ali i taj dio posla nisu u potpunosti završile. Ostale županije očito čekaju politički dogovor o formiranju vladajuće koalicije na državnoj i federalnoj razini. Zasad, čini se, malo koga brine probijanje zakonskih rokova za konstituiranje Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Hrvatski izaslanici

Javna je tajna da se najviše taktizira s izborom hrvatskih izaslanika u Dom naroda. SDP i SDA su na primjeru Skupštine Sarajevske županije pokazali da su spremni zajednički djelovati na izboru izaslanika, pa je jasno kako će upravo ove dvije stranke imati najviše bošnjačkih izaslanika u ovom domu. SDP računa i s većinom srpskih mjesta u Domu naroda, kao i mjesta koja pripadaju manjinama, a uz pomoć potencijalnih koalicijskih partnera iz NS Radom za boljitak i HSP-a BiH, pokušat će osigurati trećinu mjesta u Klubu Hrvata. Time bi značajno smanjili mogućnost blokada od dva HDZ-a, za koje je glasovala većina hrvatskih birača.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?