ŠEĆER U KRVI

Samo na čokoladu smo potrošili 109 milijuna maraka

festival cokolade (1)
Goran Kovačić/Pixsell
11.01.2011.
u 08:14

Tijekom prvih jedanaest mjeseci protekle godine u BiH je uvezeno 146 milijuna kilograma šećera i blizu 17 milijuna kilograma čokolade i prehrambenih proizvoda koji sadrže kakao

Dok proizvodne tvrtke u Bosni i Hercegovini zatvaraju svoje pogone a djelatnici ostaju bez posla, u oba entiteta se uvozilo sve; od čačkalica do automobila. Osim tehničkih proizvoda, BiH postaje sve više ovisna o uvozu hrane.

Slatki proizvodi

Prošle godine od uvezenih prehrambenih proizvoda, dominirali su slatki proizvodi. Tako su samo na šećer i čokoladu potrošena sredstva iznosila oko 230 milijuna maraka.

Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje, tijekom prvih jedanaest mjeseci protekle godine u BiH je uvezeno 146 milijuna kilograma šećera i blizu 17 milijuna kilograma čokolade i prehrambenih proizvoda koji sadrže kakao. Dok je za uvezeni šećer plaćen 121 milijun maraka, za čokoladu je izdvojeno više od 109 milijuna KM.

Na trećem mjestu po količini i vrijednosti uvezenih prehrambenih proizvoda su kruh, peciva, kolači i ostali pekarski proizvodi. Ovakvih proizvoda je za 11 mjeseci protekle godine uvezeno 22,8 milijuna kilograma, za što je izdvojeno skoro 100 milijuna maraka. Nakon kruha najviše je uvezeno mesa. 
Prema podacima UNO-a, u BiH je za 11 mjeseci 2010. godine uvezeno više od 7,2 milijuna kilograma kobasica i proizvoda od mesa, čija je vrijednost bila blizu 50 milijuna maraka.
Iako se uvozilo iz svih krajeva, dominirali su susjedi. Šećer se najviše uvozio iz Austrije, Srbije, Hrvatske, Brazila i Alžira, dok je najviše čokolade stiglo iz Srbije, Hrvatske, Austrije, Turske i Poljske.
Kruh i razni pekarski proizvodi najviše su se uvozili iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Turske i Bugarske.

Jeftinije je iz uvoza


Upućeni tvrde kako se najvećim količina uvozio šećer, zbog toga što proizvodnja šećera u BiH nije dovoljno razvijena.
“Pogrešno je kada se uvoze oni proizvodi koje prave domaće tvrtke i koji su dosta kvalitetniji”, kazao je potpredsjednik Gospodarske komore RS-a Vidić te dodao da je roba iz uvoza često jeftinija jer inozemni proizvođači imaju jeftiniju radnu snagu, bolju tehnologiju i veće poticaje za svoje poljoprivrednike.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?